Qualcomm ažurira svoje čipove Snapdragon 600 i Snapdragon 400 serije u pripremi za 2023. Ovi novi Snapdragon 6 Gen 1 i Snapdragon 4 Gen 1 čipovi su namijenjeni za pokretanje pametnih telefona srednjeg i početnog nivoa.

To je „generacijska“ nadogradnja arhitekture, a i logika i proizvodnja su značajno poboljšani, zajedno sa performansama i energetskom efikasnošću, posebno za Snapdragon 6 Gen 1.

 

Snapdragon 6 Gen 1

 

Ovaj čip je proizveden 4nm poluvodičkim procesom, iako nije jasno da li je Samsung ili TSMC ljevaonica iza njega. Qualcomm je slijedio strategiju diverzifikacije svog lanca nabave kako bi mogao biti i jedno i drugo, ali za sada ne znamo. Međutim, za sada se zamah pomjera prema TSMC-u.

Qualcomm je udvostručio broj A78 CPU jezgara visokih performansi, tako da biste trebali očekivati ​​mnogo veće vrhunske performanse CPU-a. Kompanija govori o poboljšanju od 40%, što je veoma značajno.

Zauzvrat, broj energetski efikasnih jezgara je opao sa 6 na 4, ali vjerujemo da promjena neće imati značajan uticaj na trajanje baterije jer bi četiri jezgre trebale biti u stanju s lakoćom rješavati pozadinske i sitne zadatke.

Takođe je najavljeno 35% grafičkih performansi, ali je malo detalja o GPU-u. Čini se da je to jeftiniji derivat najnovije grafičke arhitekture, ali više tehničkih informacija će biti dostupno kasnije.

Qualcomm je nadogradio integrisani modem na Qualcomm X62 (od X51), koji nudi mnoge funkcije u skupljem X65 modemu. Međutim, njegove performanse agregacije mrežnog provajdera su nešto niže, vjerovatno radi smanjenja troškova.

Procesor signala slike (ISP – image signal processor) Snapdragon 6 Gen 1 sada podržava 4K/30 HDR video, koji ranije nije bio dostupan na tom tržištu.

 

Snapdragon 4 Gen 1

 

Snapdragon 4 Gen 1 nasljeđuje Snapdragon 480 i donosi skromnija poboljšanja performansi. Qualcomm spominje pojačanje od +15% u brzini procesora i 10% u grafičkim performansama. Većina povećanja brzine CPU-a je vjerovatno zbog nadogradnje na dizajn jezgre A78 (A76), jer je propusni opseg RAM-a identičan.

Opet, malo je detalja o grafičkoj arhitekturi, čak ni o frekvencijama. Jedini nagovještaj da se radi o novoj arhitekturi je prisustvo VRS-a (Variable Rate Shading).

Funkcija Variable Rate Shading Pro (VRS Pro) omogućava kontrolu Variable Shading koristeći ulaz zasnovan na slici. VRS znači smanjenje kvaliteta sjenčanja (za povećanje FPS-a / sličica u sekundi) na mjestima gdje igrači neće primijetiti. Korišćenje VRS-a zasnovanog na slikama daje još veću kontrolu programerima koji najbolje znaju „gdje“ da primene VRS u svojim igrama.

Ova hardverska platforma je proizvedena korišćenjem 6nm poluprovodničkog procesa iz TSCM, što je znatno manje od prethodnog 8nm procesa u Samsung Semiconductors. Kao i obično, ovo će pomoći isplativosti ovih čipova, dajući Qualcommu veću fleksibilnost cijena.

Bežične specifikacije se nisu mnogo promijenile, ali je i dalje 5G čip, a Bluetooth je prešao na 5.2 sa 5.1 ranije.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.