Qualcomm je predstavio svoj novi vodeći model – Snapdragon 8 Gen 2 čipset. Performanse su poboljšane na svim frontovima u poređenju sa modelom Gen 1 – performanse koje ćemo uskoro iskusiti jer su prvi uređaji bazirani na Gen 2 samo iza ugla.

Ovaj čip je formalno poznat kao SM8550-AB i proizveden je na 4nm čvoru. Evo više detalja o njegovim komponentama.

 

CPU i GPU

 

Qualcomm se fokusirao na poboljšanje energetske efikasnosti, ali novi čip i dalje donosi značajna ubrzanja. Novi Kryo CPU trio pruža do 35% veće performanse uz do 40% veću efikasnost.

Brzine takta su iste kao kod 8+ Gen 1, ali sastav jezgre nije. Jedno jezgro Kryo Prime (bazirano na Cortex-X3) radi na 3,2 GHz (tačnije 3,1872 GHz) kako bi pružilo visoke performanse u jednoj niti. Ovog puta, međutim, podržavaju ga četiri Performance jezgra (umjesto tri) za bolje rukovanje radnim opterećenjima s više niti – ove jezgre rade na 2,8 GHz. Konačno, postoje tri (ne četiri) Efikasna jezgra na 2.0GHz.

Gen 2 donosi podršku za nove, brže memorijske tehnologije. Za RAM radi sa LP-DDR5X na do 4,200MHz (u odnosu na LP-DDR5 na 3,200MHz). Za skladištenje može koristiti novi UFS 4.0 format (u odnosu na UFS 3.1).

Najnoviji Adreno GPU obećava do 25% veće performanse uz do 45% veću energetsku efikasnost. Također donosi podršku za hardverski ubrzano praćenje zraka na Snapdragon platformu. Sada kada je hardver za praćenje zraka dostupan od glavnih proizvođača čipseta za Android, možda ćemo vidjeti da programeri mobilnih igara prihvaćaju novu tehnologiju kao što su to učinili na PC-u i konzoli. Takođe, ovaj GPU je prvi koji podržava Vulkan 1.3 (zajedno sa OpenGL ES 3.2).

Snapdragon 8 Gen 2 može pokretati ekrane na uređaju s QHD+ rezolucijom do 144Hz ili 4K ekrane do 60Hz. Takođe podržava eksterne ekrane do 4K na 60Hz (sa 10-bitnim Rec. 2020 rasponom boja, HDR10+ i Dolby Vision za pokretanje). Qualcomm je također konačno omogućio AV1 video dekodiranje – podržani su streamovi do 8K pri 60fps (sa HDR-om).

 

Kamere

 

Qualcomm se može pohvaliti da su Sony senzori sa Digital Overlap HDR (DOL-HDR) i Samsungov HP3 od 200 MP optimizovani za rad sa Snapdragon ISP-om. Kao i njegov prethodnik, Gen 2 donosi trostruki 18-bitni ISP koji može raditi s do tri kamere od 36MP (30fps) istovremeno ili do 200PM za jednu kameru. Senzori od 108 MP su podržani sa nultim kašnjenjem zatvarača.

Za video zapise, čipset može snimati 8K HDR snimke pri 30 fps (i istovremeno snimati fotografije od 64 MP), 4K pri 120 fps i snimati usporene video zapise (720p pri 960 fps). Podržava nekoliko HDR formata uključujući HDR10+, HLG i Dolby Vision. Koristeći DOL senzore, može snimiti do četiri ekspozicije za svaki kadar video zapisa.

 

Povezivanje

 

Snapdragon 8 Gen 2 nadograđuje se na novi Snapdragon X70 modem. Naravno, podržava i mmWave i ispod 6GHz 5G. Njegove maksimalne brzine downlink-a su 10Gbps, a maksimalni uplink je 3,5Gbps (slično njegovom prethodniku).

Ovaj modem podržava Dual-SIM, Dual-Active (DSDA) rad gdje su dva 5G SIM-a (ili 5G+4G) aktivna u isto vrijeme.

Lokalna povezanost donosi funkcije nadolazećeg Wi-Fi 7 standarda (802.11be), zahvaljujući novom FastConnect 78000 sistemu. Maksimalna brzina je 5,8 Gbps (u odnosu na 3,6 Gbps na prethodnom čipu). Osim brzine, novi standard također smanjuje kašnjenje (Qualcomm ga naziva „poput žice“).

Kao i ranije, FastConnect sistem ima Bluetooth 5.3 povezivanje. Sa najnovijim Snapdragon Sound sistemom, može isporučiti striming muzike od 48 kHz bez gubitaka, kao i najmanju latenciju od 48 ms za igranje igara.

Nema mnogo toga da se izvještava o žičnom povezivanju – čip radi USB 3.1 sa Quick Charge 5.

 

AI

 

Novi Hexagon procesor uvodi podršku za novi INT4 format po prvi put na mobilnom Qualcomm čipu. Obećava 60% bolje performanse po vatu od prethodnih tehnika.

Hexagon je generalno brži – Qualcomm tvrdi da su performanse AI povećane 4,35x. Ta moć može biti uložena u pomoć kameri prepoznavanjem koji dijelovi slike su lice, kosa, odjeća, pozadina i tako dalje i primjenom drugačije obrade na njih.

 

Dolazi uskoro

 

Snapdragon 8 Gen 2 će usvojiti glavni proizvođači Androida, Qualcomm u svom saopštenju za javnost navodi sljedeće: Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu i ZTE.

Dalje se kaže da će prvi telefoni bazirani na Gen 2 biti dostupni prije kraja ove godine, ali se ne navodi koji će proizvođači biti prvi. Samsung i i njegova nadolazeća S23 serija nisu spominjani.

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.