Nikon, Sony i Canon razvijaju tehnologiju fotoaparata koja ugrađuje digitalne potpise u fotografije kako bi se mogle razlikovati od lažnih fotografija

 

Mogućnost kreiranja lažnih fotografija se povećava, a tehnološke kompanije preduzimaju korake u borbi protiv širenja lažnog sadržaja.

U avgustu 2023. godine, Google DeepMind je objavio alatku SynthID za ugrađivanje nevidljivih digitalnih vodenih žigova u slike generisane vještačkom inteligencijom. Takođe, globalna koalicija novinskih organizacija i proizvođača kamera pokrenula je seriju alata za verifikaciju i analizu slika kao što su FotoForensics, InVID, Forensically i Image Edited itd.

Takođe, Nikon, Sony i Canon razvijaju tehnologiju fotoaparata koja ugrađuje digitalne potpise u fotografije kako bi se mogle razlikovati od lažnih fotografija. Ako fotografija nema digitalni potpis ili je napravljena korišćenjem vještačke inteligencije, sistem za detekciju će je označiti kao sliku bez akreditiva za sadržaj.

Pored toga, Canon ima aplikaciju koja korisnicima pokazuje kako su fotografije uređivane. Pored toga, izdaje aplikaciju za upravljanje slikama da bi saznala da li ju je snimio čovjek ili ne. Kompanija Canon takođe razvija tehnologiju za dodavanje digitalnih potpisa video zapisima.

Sony planira da objavi tehnologiju integracije digitalnog potpisa u tri profesionalna SLR fotoaparata bez ogledala putem ažuriranja firmvera početkom ove godine. Kada fotograf pošalje slike novinskoj agenciji, Sony-jev server za autentifikaciju otkriva digitalne potpise i utvrđuje da li bi oni mogli biti proizvod vještačke inteligencije. Oni planiraju da prošire svoju liniju kompatibilnih kamera i zalažu se za druge medijske agencije da usvoje ovu tehnologiju, i razmatraju da ovu tehnologiju digitalnog potpisa učine kompatibilnom sa videom.

Nikonovo rješenje za fotoaparate bez ogledala uskoro će integrisati tehnologiju autentifikacije koja uključuje podatke kao što su datum, vreme, lokacija i ime fotografa.