Sony AI čip će još više da proširi polje primjene Raspberry Pi platforme

 

Sony Aitrios AI platforma na čipu uskoro će se naći na Raspberry Pi pločama, a osnovna ideja je da se na taj način proširi ovaj čip širom svijeta. Samim time će se korisnicima omogućiti da razvijaju zajednicu koja će iznjedriti različite nove primjene Aitrios platforme.

Ovaj čip se inače koristi za prepoznavanje slika, a jedna od stvari za koje se upotrebljava je prepoznavanje lica.

Sony Semiconductor Solutions (SSS) je predstavio planove za stvaranje razvojne platforme za svoju vrhunsku AI tehnologiju za Raspberry Pi korisničku zajednicu ulaganjem u računarsku kompaniju.

 

Veličina investicije nije objavljena

 

Predsjednik i izvršni direktor SSS-a Terushi Shimizu objasnio je u saopštenju da njegova manjinska ulaganja imaju za cilj da pruže „novu vrijednost raznim industrijama“ i podrže ih u rješavanju problema koristeći svoju tehnologiju AI senzora, kao što je prepoznavanje lica.

Sony Group ima postojeće odnose sa kompanijom, pokrivajući ugovornu proizvodnju i isporuku senzora slike i drugih poluprovodnika.

Obim finansiranja nije otkriven, ali Eben Upton, suosnivač i izvršni direktor Raspberry Pi-ja, rekao je da je kompanija prikupila gotovinu po istoj procjeni od 500 miliona dolara koliko je vrijedila u krugu finansiranja 2021., kada je donijela 45 miliona dolara.

Izvršni direktor Raspberry Pi Eben Upton napomenuo je da ova transakcija proširuje svoje partnerstvo sa SSS-om, donoseći svoju liniju AI proizvoda u Raspberry Pi ekosistem i „pomaže našim korisnicima da izgrade uzbudljive nove aplikacije za mašinsko učenje na rubu“.

 

Raspberry Pi platforma

 

Upton je osnovao Raspberry Pi 2012. godine s ciljem da računarstvo učini dostupnijim mladim ljudima. Mali kompjuteri Raspberry Pi veličine su kreditne kartice i korišćeni su za pravljenje svega, od balona na velikim visinama do malih radio-kontroliranih podmornica.

Danas Raspberry Pi predstavlja jednu od najpopularnijih platformi za IoT sisteme, sa velikim brojem programera i hardverskih inženjera koji na njoj razvijaju svoje projekte.

Zahvaljujući Aitrios AI čipu, još će se više proširiti polje primjene Raspberry Pi platforme.

„Vještačka inteligencija“ koja se pokreće u lokalu, a ne iz cloud-a, smanjuje latenciju i znatno ubrzava reakciju na prikupljene informacije. To je od suštinskog značaja za „osjetljive“ poslove, među kojima su najznačajnije bezbednosne provjere i slične stvari.

Sony smatra da će se ovim putem povećati i bezbjednost podataka, jer se njihova kompletna analiza i obrada obavljaju na čipu, na lokalnoj mašini.

Ugovor proširuje postojeći proizvodni odnos između Sony i Raspberry Pi. Novo partnerstvo, stvoreno uporedo s investicijom, omogućiće korisnicima i programerima Raspberry Pi pristup Sony Aitrios platformi, omogućavajući im da razviju aplikacije za vizuelno otkrivanje pomoću AI kamera opremljenih njegovim IMX500 senzorima za snimanje.

Upton je rekao da će to pomoći djeci da razumiju kompjutere kakvi postoje danas, a ne mašine od prije nekoliko decenija.

(IT mixer)