Srpska bespilotna letelice „Pegaz“ biće uvedena u naoružanje do kraja ove godine. Oznake Vojske Srbije u prvom krugu, prema planovima, trebalo bi da ponesu tri daljinski vođena aparata, zajedno sa jednom zemaljskom stanicom

 

Posle prijema prvih letjelica „Pegaz“, počeće serijska proizvodnja dronova prema potrebama oružanih snaga Vojske Srbije.

 

Pegazu Kina dala vjetar u leđa

 

Završetak projekta „Pegaz“, višegodišnjeg poduhvata domaćih inženjera, teško bi bio moguć bez pomoći Kine. Istim ugovorom kojim je Srbija kupila kineske dronove CH-92 dogovorena je i tehnološka pomoć u završetku srpskog „Pegaza“.

Kinezi, koji već godinama uspješno proizvode bespilotne letelice, priskočili su oko linka, optoelektronike, autopilota i softvera. Naši dronovi isprva će biti naoružani kineskim raketama, a kasnije domaćim naoružanjem.

Prvi primjerak novog drona završen je u Kini, a napravljeni su i prvi letovi. Po dolasku nulte letjelice u Srbiju, počeće serijska proizvodnja i prijem u naoružanje. U ovoj fazi je cilj 12 letelica, navode u Ministarstvu odbrane.

Sastavni deo „kompleta“ bespilotnih letjelica „Pegaz“ je i zemaljska stanica, koja je zahvaljujući kineskim komponentama posle dužeg vremena kompletirana. Ovaj dio opreme razvijaju Vojnotehnički institut i Institut „Mihajlo Pupin“, ali stanica bi teško zaživjela bez kineske tehnologije.

Po okončanju razvoja, „Pegaz“ će biti veoma sličan dronu CH-92, opremljen gotovo identičnom uređajima, s tim što će zbog manjih dimenzija moći da nosi nešto manji komplet naoružanja.

 

Dronovi su budućnost

 

Da Vojska Srbije računa na dronove u budućnosti svedoči i Dugoročni plan razvoja sistema odbrane do 2030. godine, koji će uskoro biti usvojen. Ovaj dokument predviđa dalje opremanje besposadnim platformama, kako iz domaćeg razvoja, tako i nabavku iz uvoza.

Sukobi na Bliskom istoku, kao i nedavni rat u Nagornom Karabahu pokazali su ogromnu prednost u ratovanju vojske koja je naoružana bespilotnim letelicama.

One su dragocjene za izviđanje, ali i izuzetno efikasne u borbenim akcijama. Spektar njihovih misija se tu ne iscrpljuje, već se mogu koristiti i za različite druge zadatke, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

 

Vrabac

 

Prvi korak u tom smjeru napravljen je uvođenjem u naoružanje Vojske Srbije male bespilotne letjelice „Vrabac“, a u toku je serijska proizvodnja njene unapređene verzije.

Domaćim znanjem i trudom razvijen je autopilot, koji kod dronova čini suštinu sistema za upravljanje. „Vrabac“ je izgubio na masi, a dobio i jači link i sposobnost za boravak u letu, kao i integrisanu kameru za snimanje i danju i noću.

 

Stršljen i Gavran

 

Kompanije „Edepro“ i „Jugoimport SDPR“ na putu su da osvoje tehnologiju razvoja bespilotnog helikoptera.

Stručnjaci ovih preduzeća rade na letelici „Stršljen“, koja je već u poodomakloj fazi razvoja. Već sada je jasno da će ovaj dron imati i svoju borbenu verziju, koja će biti naoružana standardnim vazduhoplovnim naoružanjem.

Na listi komercijalnih projekata je i „Gavran“ – leteća raketa sa bojevom glavom od 15 kilograma.

 

Obad

 

Među projektima koji su viđeni za sledećih nekoliko godina nalazi se i razvoj naoružanog drona kratkog dometa „Obad“.

Ovaj multikopter zamišljen je prema potrebama specijalnih jedinica, za dejstva prije svega u urbanim sredinama. Zavisno od opreme može da služi za izviđanje, eliminaciju utvrđenih ciljeva, vozila, ljudstva…

Plan je da, po okončanju razvoja, „Obad“ bude naoružan nevođenim raketama M-80 kalibra 60 milimetara ili bombama.

(Novosti)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.