Mladi srpski inovator Igor Jovanović i prvi veroučitelj koji je dobio Svetosavsku nagradu Miloš Jeftić razvili su sistem koji štedi oko 40 odsto struje, što je potvrdilo analiziranje računa EPS-a za period od godinu dana

 

Projekat sistema koji štedi struju je predstavljen Gradu Beogradu, gdje su započeti razgovori o njegovoj primjeni.

Sve je počelo kada su se pre tri godine udružili sa sadašnjim tehničkim saradnikom Dejanom iz Deronja i dogovorili se da svoje ideje spoje u jednu koja bi mogla da bude korisna nekom gradu ili cijeloj Srbiji.

Tako je pokrenut projekat „Smog eliminator“, sačinjen od tri dijela: sistema za zagrijavanje malih objekata, poput stanova i kuća, sistema za zagrijavanje velikih objekata, kao što su hangari i fabrike, i punionice za sve tipove električnih vozila, fokusirane na električne gradske autobuse.

 

Srbi uštedjeli 40 odsto struje

 

Prvo su 2019. godine razvili prototip sistema za uštedu struje, poseban mehatronički sistem koji se ugrađuje u termoakumulacione peći i elektrokotlove, najveće potrošače električne energije u domaćinstvu u grejnoj sezoni.

To su učinili pomoću novca od nagrade za najbolju tehnološku inovaciju, koju su dobili jer su nagovijestili da povišena zagađenost vazduha može da dovede do širenja respiratornih bolesti.

Sistem ujedno skladišti struju tokom noći, kada je cijena električne energije niža, i predstavlja odskočnu dasku ostatka projekta „Smog eliminator“.

Tim inovatora trenutno razvija i štedljivo rješenje za domaćinstva koja se griju na gas i jedinstvena rješenja za proizvodnju električne energije pomoću tegova tj. gravitacije i povezivanje objekata na obnovljive izvore energije.

 

Beograd zainteresovan za projekat

 

Značaj inovacija srpskog tima prepoznao je i Grad Beograd, pa je Igor u ponedjeljak razgovarao s gradonačelnikom prestonice Zoranom Radojičićem o tome kako bi njihovi projekti uštede struje i električnih punjača mogli da budu primenjeni tom gradu.

„Uvideli smo da u Beogradu postoji velika mogućnost implementiranja inovacija koje smo razvili i potencijalnih inovacija koje možemo da razvijemo u narednom periodu. Pomenuo sam gradonačelniku da se baziramo na uštedi električne energije, punionicama za električne autobuse, logistici za prevoz reciklažnog otpada i sistemu za dopunjavanje akumulatorskih baterija na mogućim čamcima i brodićima koji će da prevoze putnike u narednom periodu na Savi i Dunavu“, predočava Jovanović.

Na sastanku je bilo riječi i o međunarodnoj saradnji između srpskog tima i inostranih kompanija, uz posredstvo Grada Beograda, koja bi mogla da dovede do daljeg razvijanja sistema za uštedu struje i izgradnje ekoloških kuća u Srbiji, koje su osmislili Indijci.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.