Srpsko borbeno oklopno vozilo „Lazar 3“ kojeg proizvodi SDPR-a dobilo je svoju najnoviju verziju sa kupolom topa 30 mm koja će biti spremna za testiranje i gađanje u narednih mjesec dana

 

Oklopno vozilo Lazar 3 do sada je imalo kupolu na kome je bilo naoružanje od 12,7 mm i sa ovom promjenom nema mu konkurencije.

Riječ je o velikom projektu i borbenom vozilu koje, bez problema, staje rame uz rame sa svjetskim, najsavremenijim vozilima ovog tipa, a mnogi poznavaoci vojne tematike i naoružanja tvrde da se po određenim karakteristikama apsolutno izdvaja od svih dosad postojećih vozila.

Osnovna balistička zaštita sa svih strana vozila Nivo 3 Stanag 4569. Balistička zaštita sa prednje strane vozila je Nivo 3+ Stanag 4569. Protivminska zaštita Nivoi 3a i 3b Stanag 4569.

 

Opšte karakteristike nove verzije

 

Lazar 3 posjeduje visoko sofisticiranu, modularnu balističku zaštitu. Oklopno tijelo je izrađeno od pancirnog čelika i obezbjeđuje mogućnost ugradnje spall liner-a, za zaštitu od krhotina. Primjenjena balistička zaštita daje mogućnost adaptacije nivoa zaštite do nivoa specifičnih potreba korisnika.

Izvršena je dodatna zaštita (na zahtjev korisnika). Balistička zaštita sa svih strana vozila je Nivo 4 Stanag 4569, a balistička zaštita sa prednje strane vozila Nivo 5 Stanag 4569.

Najnovija verzija „Lazara“ opremljena je topom od 30mm i mitraljezom 7,62mm PKTM. Posjeduje automatski bacač granata od 30mm, kamuflažni sistem 902V, elektromehanički stabilizator naoružanja u dvije ravni. Brzina paljbe je od 600-800 metaka u minuti.

Nema bočnih prozora, stranice su ravnije, a borci će sjediti jedan naspram drugog, dok je središnji dio određen za transport opreme ili ranjenika.

(Informer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.