U današnje vrijeme su sve veće šanse da vam bude hakovan nalog na društvenim mrežama i da ne bi izgubili svoj profil trebalo bi da znate kako se zaštititi, ali i šta uraditi ako se ta neprijatnost desi

 

Hakovan nalog može da napravi velike probleme vlasniku. Nekada su se neprijatnosti sastojale samo u slanju neželjenih i vulgarnih poruka korisnicima, čime se gubi kredibilitet brenda.

Iako je ovo važno, danas se dešavaju mnogo gore stvari, a tu pre svega mislimo na pranje novca. Hakeri su u stanju da iskoriste velike sume novca, koje se nalaze na karticama korisnika, za različite promotivne kampanje. Ukoliko na vrijeme ovo ne zaustavite i zamrznete karticu, velike su vjerovatnoće da će ogromne sume novca biti potrošene.

Mnogi savjeti koje pronađete na internetu o hakovanim nalozima na društvenim mrežama jednostavno su pogrešni ili, još gore, vode do prevaranta koji će obećati da će vam vratiti nalog, ali će vam samo ukrasti i novac.

Obzirom na to da je hakovan nalog na društvenim mrežama teško povratiti i dokazati da je u pitanju prevara, možemo dati nekoliko savjeta koje biste mogli da usvojite kako biste povećali sigurnost svih svojih naloga i mogli bez problema da uživate u svim mogućnostima društvenih mreža.

Evo šta možete da uradite ako je vaš nalog hakovan na bilo kojoj društvenoj mreži:

 

Odjavite se na svakom uređaju

 

U potpunosti se odjavite sa svog naloga na svakom uređaju koji imate.

U zavisnosti od pokušaja hakovanja, ovo često može „izbaciti“ slučajne hakere koji su se bavili automatskim prijavljivanjem.

Kada ponovo pokušaju da se prijave, od njih će se tražiti lozinke koje nemaju i neće moći ponovo da se prijave, tako da neće moći da šalju neželjenu poštu vašim kontaktima.

 

Promijenite lozinku

 

Ukoliko se sjećate da ste u posljednje vrijeme kliknuli na neki čudan link ili reklamu, obavezno reinstalirajte sistem, pa tek onda krenite u akciju mijenjanja lozinke.

Prijavite se na svoj nalog na jednom uređaju i promijenite lozinku.

Ako su hakeri dobili vašu lozinku (možda zbog krađe podataka), ovo će ih „zaključati“.

Kada je riječ o lozinkama koje koristite za svoje naloge na društvenim mrežama, potrudite se da ne budu previse očigledne. Koristite kako mala, tako i velika slova, ali i brojeve i znakove interpunkcije.

 

Prijavite hakovanje

 

Prijavite hakovanje! Aplikacija će vam pomoći da povratite hakovane poruke i zamrznete nalog dok ne budete sigurni da je sve bezbjedno.

 

Provjerite promjene

 

Idite na podešavanja naloga i plozinke. Oslobodite se lažnih poruka, izbrišite povezane uređaje jer su hakeri možda dodali svoje da bi im olakšali pristup vašem nalogu.

Uklonite dozvole za aplikacije trećih strana. Uklonite povezane naloge, možda su hakeri koji se maskiraju u pratioce, možda su botovi… Provjerite sliku profila.

 

Omogućite dvofaktornu autentifikaciju za svoj nalog

 

Sa 2FA, potreban je sekundarni oblik verifikacije za dokazivanje vašeg identiteta, a ne samo davanje korisničkog imena i lozinke za prijavu na nalog.

Ukoliko je na nalog prijavljeno sa nekog uređaja koji nije uobičajen (na primjer vaš telefon ili računar) na vašu e mail adresu će stizati obavještenje upozorenja, a na telefon kod koji je potrebno uneti da bi se pristupilo profilu.

Dobijate SMS sa 6-cifrenim brojem koji morate da unesete da biste pristupili svom nalogu.

Ovu opciju podesićete u samo nekoliko klikova (Podešavanja – Bezbjednost i prijavljivanje), a mnogo će vam značiti.

Ne zaboravite ovo da uradite!

(IT mixer)