Ubuntu 20.04 LTS je napokon spreman za preuzimanje. Radi se o najnovijoj LTS (Long Term Support) verziji najpopularnije Linux distribucije koja će imati besplatnu podršku sljedećih 5 godina

 

Ubuntu 20.04 LTS je verzija koju su mnogi dugo čekali jer se, za razliku od prošlog LTS-a, tim iz Canonicala imao kad “uigrati” s GNOME desktopom.

Prosječan korisnik će odmah primjetiti nekoliko bitnih promjena u odnosu na Ubuntu 18.04. LTS. Interfejs sada radi mnogo brže zahvaljujući raznim optimizacijama u GNOME desktopu.

Ko je već koristio 19.10. verziju uglavnom zna koje bi performanse trebalo da očekuje. Zaključan ekran sada izgleda malo modernije, a tu je i mnogo vizuelnih promjena – nova tema ikona, nova boja interfejsa s ljubičastim naglascima, neizbježna tamna tema i mnogo toga još.

Postoji i kombinacija tamne i svijetle teme kao npr. u aktuelnim Ubuntu verzijama. Možda je najbitnije da je tu Linux kernel 5.4 koji donosi optimizacije u brzini, nativnu podršku za exFAT sistem datoteka i naravno podršku za najnoviji hardver. Tu je i podrška za fractional scaling.

SNAP aplikacije su još više prisutne u ovoj novoj verziji. Štoviše, GNOME Softverski centar sada je SNAP aplikacija, a Chromium čak više nije ni dostupan kao ppa paket. Ako ništa barem je kalkulator opet “nativna” aplikacija pa ne morate čekati nekoliko sekundi da se pokrene.

Ima još mnogo drugih novosti koje ćete otkriti ako je preuzmete na web stranici Ubuntu (besplatan je naravno) i pokrenete ga na live USB-u ili u virtuelnoj mašini. Ako vam se svidi, instalacija je jednostavna, piše Bajtbox.

Izlazak nove Ubuntu LTS verzije jedan je od najvažnijih događaja u Linux svijetu. Ne samo zbog toga što je najpopularnija distribucija, nego i jer brojne popularne distribucije (Linux Mint, Elementary, Zorin OS…) koriste Ubuntu LTS kao bazu za svoje distribucije.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.