Švedski startup Jetson Aero službeno je ovoga tjedna predstavio svoj prvi komercijalni proizvod, malenu ličnu eVTOL letjelicu za zabavu, uz koju svako može da postane pilot

 

eVTOL letjelica, nastala u švedskom startupu Jetson Aero trebalo bi da postane dio lične mobilnosti u narednim godinama.

Jetson One startup osnovan je 2017. godine, godinu nakon toga predstavljen je prototip koji je pokazao izvedjivost njihovog koncepta, a sada je prikazana i zvanično u prodaju puštena i komercijalna verzija.

Jetson One je električna multirotorska letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja.

Pokreće je osam motora ukupne snage 88 kW, od kojih su po dva smještena na četiri kraja letjelice, kao kod klasičnih kvadkoptera. Namijenjena je prevozu samo jedne osobe, pilota, koji ne smije biti teži od 95 kilograma.

 

Klasifikovana kao ultra laki avion

 

Budući da je sama letjelica načinjena od aluminija i ugljenikovih vlakana, i ona je veoma lagana – prazna je teška kilograma. Duga je ukupno 2.845, široka 2.400 milimetara, a visoka tek nešto preko jednog metra. Kada nije u upotrebi, moguće ju je sklopiti na širinu od 900 mm, pa ju je lako prevoziti u prikolici i kombiju.

Namjena Jetsona One jest primarno rekreativna, a klasifikovana je kao ultra laki avion (to zavisi o propisima pojedine zemlje). Kako bi uz ovaj lični dron svatko mogao postati pilot, Šveđani su se pobrinuli da on bude sasvim bezbjedan i jednostavan za upravljanje, koje se vrši putem 3-osne palice i pedale gasa.

Funkcije lebdenja u mjestu i slijetanja u slučaju nužde automatizovane su. Tu je i balistički padobran koji se može aktivirati u krajnjoj nuždi, a računar koji upravlja rotorima je trostruko redundantno.

Jetson One može bezbjedno da leti i ako ostane bez jednoga od osam motora. U njega je ugrađen i lidar koji služi za snimanje terena i otkrivanje, pa samim time i izbjegavanje, eventualnih prepreka.

 

Rekreativno letenje do 20 minuta

 

Mala masa letjelice znači da su tu i relativno male baterije, pa samim time i vrijeme autonomije – ono iznosi tek 20 minuta, što je dovoljno za zabavu i rekreaciju, a nikako za putovanja. Brzina leta je ograničena softverski na 102 km/h.

Jetson One može već da se naruči po cijeni od 92 000 američkih dolara.

Kompanija planira proizvesti 12 komada sljedeće godine, a oni su već sada rezervisani. Oni koji se na narudžbu odluče sada, moći će da leti sa svojom letjelicom tijekom 2023. godine. Slično kao i u slučaju nedavno predstavljenog japanskog eVTOL-a, i Jetsonovi će kupci da dobiju 50% sastavljenu letjelicu. Ostatak će morati da sastavljaju u kućnoj radinosti prije leta.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.