Proizvođači automobila i elektronskih uređaja poput televizora i pametnih telefona upozoravaju na svjetsku nestašicu čipova, što dovodi do odlaganja u proizvodnji, dok potražnja potrošača raste zbog krize izazvane virusom korona

 

Nestašica čipova je nastala iz više razloga, poručuju čelnici u proizvodnji i analitičari. Razlog su američke sankcije prema kineskom Huawei-ju, požar u fabrici čipova u Japanu, restriktivne mjere zbog virusa korona u Jugoistočnoj Aziji, ali i štrajk u Francuskoj, prenosi Rojters.

Međutim, važniji razlog je nedostatak investicija u fabrike koji proizvode čipove veličine osam inča koje su uglavnom u vlasništvu azijskih kompanija. One su se pomučile da postignu određeni nivo proizvodnje pošto je potražnja za 5G telefonima, laptop računarima i automobilima porasla brže nego što je očekivano.

 

Nestašica wi-fi i bluetooth čipova

 

Za cijelu elektronsku industriju imamo nedostatak komponenata“, rekao je Donny Zhang, izvršni direktor kompanije Sand and Wave sa sjedištem u Šenženu. Dodao je da se suočio s kašnjenjem u nabavci jedinice mikrokontrolera koja je bila ključna za pametne slušalice na kojima su radili.

„Planirali smo da završimo proizvodnju za mjesec dana, ali čini se da ćemo morati to da učinimo za dva mjeseca“, kazao je Zhang.

Iz japanske kompanije koja prodaje komponente je navedeno da primećuju nestašice wi-fi i bluetooth čipova i da očekuju odlaganja u proizvodnji koja su duža od 10 dana.

Jedan od zvaničnika udruženja automobilske industrije u Kini, koja je istakla problem ranije ovog meseca, očekuje da nestašica čipova utiče na proizvodnju u nekim kineskim fabrikama automobila tokom prvog kvartala sledeće godine.

 

Velika potražnja

 

Potražnja potrošača u Kini, naročito za automobilima, porasla je neočekivano brzo nakon krize izazvane virusom korona. Pojačale su se i porudžbine proizvoda poput laptop računara i mobilnih telefona u regionima koji se i dalje bore sa pandemijom, poput Evrope i SAD.

„Pošto svi proizvodi dolaze iz iste fabrike čipova, nestašica se primećuje u svim sektorima. Ovi sektori su samo trenutno najvidljiviji“, naveo je Kevin Anderson, analitičar iz „Omdije“.

 

Štrajkovi u Francuskoj

 

Holandski nabavljač čipova za automobile NXP Semiconductors obavestio je svoje potrošače da mora da podigne cijene svih proizvoda zbog „značajnog porasta“ cijene materijala i „ozbiljne nestašice“ čipova.

„Posao se vratio mnogo brže nego što smo očekivali“, kazao je direktor kompanije NXP Kurt Sivers njemačkom listu Handelsblat. Naveo je da su mnogi potrošači naručili proizvode prekasno i da zbog toga nisu mogli da isprate ritam u određenim oblastima.

Analitičar Huang Leping rekao je da je okidač za nestašicu čipova i to što je Huawei počeo da ih skladišti kada su njegovi dobavljači morali da poštuju američke sankcije.

Dodao je da je to navelo rivale Huawei-ja, poput Xiaomi-ja, da poveća udio u tržištu pojačanim naručivanjem komponenti. Obe kompanije su odbile da daju svoj komentar.

Proizvođači elektronike, poput Panasonika i Jamahe, takođe su upozorili da se suočavaju sa nestašicom čipova koja usporava proizvodnju audio opreme i video-kamera nakon velikog požara koji je u oktobru izbio u fabrici čipova u Japanu.

Zabrinutost je porasla i zbog štrajkova u fabrici koja proizvodi čipove u Francuskoj.

Erik Potar, vođa sindikata u francuskoj fabrici naveo je da je ishod štrajka pad aktivnosti od oko osam odsto. Iz fabrike, međutim, navode da štrajk nije imao uticaja na proizvodnju.

 

Prepuni kapaciteti

 

Rast potražnje doveo je do toga da fabrike koje proizvode čipove veličine od osam inča koji postaju stariji i manje sofisticirani, budu na udaru, navode analitičari i izvori iz industrije.

TSMC sa Tajvana dominira tržištem proizvodnje čipova, na dalekom drugom mjestu nalazi se Samsung, a prate ih SMIC, Global Foundries i UMC, prema podacima Trendforsa.

„Čini se da je glavni problem u livnicama“, naveo je izvor iz evropske industrije poluprovodnika i dodao da deluje da su TSMC i Global Foundries pod pritiskom i na granici.

Kompanija TSMC, među čijim su potrošačima i Apple i Qualcomm, odbila je da dâ komentar, ali se pozvala na izjave predsjednika kompanije koji je kapacitet firme opisao kao „tijesan“.

Portparol GlobalFoundries-a naveo je da kompanija investira u „rast kapaciteta kako bi se prilagodila potražnji bez presedana“. Dodao je da kompanija trenutno povećava nivoe proizvodnje i planira da udvostruči prosečan godišnji rashod kako bi dodatno proširila kapacitete.

Zvaničnik južnokorejske livnice DB Hitek, koja proizvodi čipove za Apple-ove tablete, rekao je da su njihova postrojenja za čipove u punom kapacitetu u narednih šest mjeseci i da očekuju manje zalihe sve do druge polovine sledeće godine.

SAD su takođe ograničile mogućnost najvećeg kineskog proizvođača čipova SMIC da dobije opremu i sirov materijal iz Amerike, što je pogoršalo tjesnac u zalihama. Nije bilo odgovora iz SMIC-a.

Livnice poput DB Hiteka, UMC-a i SMIC-a navele su da su, prema nedavnim saopštenjima kompanija, njihove fabrike radile u punom kapacitetu tokom trećeg kvartala.

„Očekujemo da naše stope korisnosti zasad ostanu čvrste“, naveli su iz DB Hiteka za Rojters.

(Financial Post)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.