Telegram je uglavnom besplatan za korištenje, ali očigledno da bi podržala i održavala svoje usluge i servere, kompaniji je potreban neki oblik prihoda, a izgleda da će pribjeći prastarom načinu generisanja prihoda i to će biti u vidu reklama.

Ovo je prema riječima osnivača Telegrama Pavela Durova gdje je objavio da će kompanija početi sa uvođenjem reklama na svoju platformu, ali u ograničenom kapacitetu kako to ne bi ometalo njenu upotrebljivost.

Prema Durovu, „Telegram neće prikazivati ​​promotivne poruke na vašoj listi za ćaskanje, privatnim razgovorima ili grupama. Oglašavanje će uticati samo na velike kanale – servise na kojima već postoji oglašavanje, a čija podrška dovodi do najvećih troškova od strane Telegrama.”

Kompanija je ranije pokušavala da se unovči pokretanjem operacije kriptovaluta, ali izgleda da su ti planovi propali zbog čega je kompanija odlučila da se vrati na tradicionalniji model. Budući da se ovi oglasi ne pojavljuju u privatnim grupama ili pojedinačnim razgovorima, to ne bi trebalo previše uticati na korisnike. Vjerovatno će biti pogođeni samo oni koji koriste i učestvuju u velikim kanalima, pa osim ako to niste vi, ovo ne bi trebao biti problem.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.