Tesla Bot će biti dizajniran za obavljanje opasnih i dosadnih zadataka za ljude.

 

Tesla gradi humanoidnog robota koji se jednostavno naziva „Tesla Bot„, otkrio je Elon Musk na događaju AI-a proizvođača automobila (i, možda, uskoro proizvođača robota). Namjera je da Tesla Bot bude prijateljski raspoložen, rekao je, i biti dovoljno spor i slab da ga možete nadmašiti i nadjačati – samo u slučaju da se pobuna robota ipak dogodi u budućnosti.

Tesla Bot
Tesla Bot

Tesla Bot će raditi na sistemu umjetne inteligencije, za razliku od kompanije Autopilot tehnologije za Teslina vozila. Dizajniran je za obavljanje raznih opasnih i ponavljajućih zadataka za ljude i kretanje po našem svijetu bez potrebe za uputama korak po korak. Musk je rekao da bi trebao moći slijediti jednostavne naredbe, poput „Molim te, podigni taj vijak i pričvrsti ga ključem za automobil.“ Također bi trebao biti u mogućnosti nabaviti namirnice za vlasnike i obavljati druge manuaelne poslove.

Tesla Bot - tehnički detalji
Tesla Bot – tehnički detalji

Dok je Musk samo predstavio sliku robota tokom događaja, kompanija već ima čvrstu viziju kako će mašina izgledati. On će biti visok 172,72 cm i težak 56,70 kilograma, zahvaljujući upotrebi lakih materijala za njegovo tijelo, sa displejom za lice koje može koristiti za prikaz korisnih informacija. Mašina će se moći kretati maksimalnom brzinom od 5 km/h, što je samo malo brže od prosječne ljudske brzine hodanja, a moći će nositi i terete do 20 kilograma.

Prijeti li opasnost od vještačke inteligencije?

 

Čini se da je razvoj robota odgovornost Muska, pogotovo jer je izvršni direktor u prošlosti bio kritičan prema potencijalnoj moći umjetne inteligencije. U epizodi podkasta Joe Rogan Experience, Musk je jednom upozorio da bi umjetna inteligencija mogla postati sve opasnija ako se razvije, pogotovo jer su njen um i pamćenje užasno moćni.

Ne očekujte da ćete Robota vidjeti i na Teslinim proizvodnim linijama. Musk je rekao da su dijelovi tu, a Tesla je odlučio to napraviti. “Ako mi to ne učinimo, neko drugi će, tako da bismo ga i mi vjerovatno trebali napraviti. I učiniti ga sigurnim ”, rekao je Musk.

Musk je rekao da kompanija planira imati prototip Tesla Bota spremnog do sljedeće godine, iako kašnjenja ne bi bila iznenađenje za ambiciozne projekte poput ovog.

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.