Video snimci na TikTok-u se reprodukuju automatski, omogućavajući mladim ljudima da gledaju sadržaj za odrasle

 

Nakon kritika da dozvoljava tinejdžerima da gledaju neprikladne video zapise, Tik Tok sada daje roditeljima dva načina da ograniče izloženost svoje djece sadržaju za odrasle.

Aplikacija uvodi dve nove opcije, jednu koja omogućava zabranu određenih fraza i heštegova i drugu koja prilagođava sadržaj uzrastu korisnika.

Nove funkcije su dizajnirane da korisnicima daju veću kontrolu nad ogromnim brojem video snimaka, a sve to izbjegavajući da neželjeni i neprikladni video snimci budu dostupni tinejdžerima.

Za razliku od platformi kao što su YouTube i Vimeo, video snimci na TikTok-u se reprodukuju automatski. Do sada je bilo uobičajeno da TikTok korisnici od 13 godina gledaju sadržaj za odrasle koji generiše algoritam.

TikTok ne uspjeva da zaštiti decu i tinejdžere od skrivenog oglašavanja i potencijalno štetnog sadržaja, napisalo je u februaru Evropsko udruženje potrošača u žalbi EU.

TikTok kaže da će u narednim nedjeljama određene riječi ili heštegovi moći da budu na „crnoj listi“. To znači da video snimci sa tim heštegovima više neće moći da se vide na glavnim servisima For You and Following.

Video snimci sada mogu biti označeni kao „nezainteresovan sam“, ali to samo znači da će drugi video snimci koje je postavio isti korisnik biti preskočeni.

Uvođenjem starosne granice, TikTok sada namjerava da klasifikuje sadržaj u smislu prikladnosti za mlađe korisnike. Društvena mreža kaže da će blokirati objavu za korisnike mlađe od 18 godina ako utvrdi da video sadrži „složene teme“ ili „izmišljene scene previše intenzivne ili zastrašujuće za mlađe korisnike“.

Popularna društvena mreža najavila je da će sistem blokiranja biti u funkciji u narednih nekoliko mjeseci. Novi korisnici su obavezni da unesu svoju godinu rođenja i moraju imati najmanje 13 godina. Ako roditelji instaliraju aplikaciju na svoj pametni telefon, mogu da aktiviraju opciju da se njihovo dijete pridruži njihovom profilu.

(Zimo)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.