TOYOTA i japanska svemirska agencija udružiće snage na zajedničkoj misiji istraživanja Mjeseca, pri čemu će zadatak proizvođača automobila biti razvoj specijalnog vozila za kretanje po Zemljinom satelitu, saopštile su službe i mediji.

Time će se Toyota na velika vrata uključiti u aktivnosti istraživanja svemira nakon što je već razvila malog robota za potrebe Međunarodne svemirske stanice.

„Planiramo sarađivati s Toyotom u misiji istraživanja Mjeseca“, rekao je portparol Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA).

JAXA i Toyota objaviće pojedinosti projekta sljedeće sedmice na tokijskom simpozijumu koji organizuje svemirska agencija, dodao je.

Iz Toyote su potvrdili kako planiraju najaviti zajednički projekt s JAXA-om „o mobilnosti i istraživanju svemira“, ali nisu htjeli navesti detalje.

Novinska agencija Jiji Press saopštila je kako se od Toyote očekuje da u suradnji s agencijom razvije „metodu mobilnosti“ koja će se koristiti u misiji na površini Mjeseca.

Misija je sastavni dio obnovljenog globalnog interesa za Mjesec, koji se ponekad naziva Zemljinim „osmim kontinentom“. Biće pokrenuta 50 godina nakon što su američki astronauti prvi put stupili na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

NASA namjerava do 2024. godine spustiti na Mjesec bespilotno vozilo, a misije s ljudima trebale bi uslijediti nakon toga.

Do sada su samo Rusija, SAD i Kina prešli udaljenost od 384.000 kilometara i spustili svemirske letjelice na površinu Mjeseca. Krajem februara Izrael je takođe lansirao letjelicu koja bi na Mjesec trebala sletjeti 11. aprila.

Japan je 2017. godine najavio da planira poslati na Mjesec astronauta negdje 2030. godine.

Izvor: Index.hr