AI novog algoritma dizajniranog za traganje signala u svemiru pronašao nekoliko zanimljivih izvora koji bi mogli doći od vanzemaljskih civilizacija

 

Vještačka inteligencija je vješta u sortiranju ogromnih količina podataka u potrazi za obrascima, a za novu studiju, student Univerziteta u Torontu Piter Ma razvio je novi algoritam za mašinsko učenje dizajniran da filtrira najperspektivnije kandidate za „tehnopotpis“. Drugim riječima, njegova AI je dizajnirana za traganje signala u svemiru koji bi mogli doći od vanzemaljaca.

Algoritam radi u dva koraka. Prvi korak uključuje autoenkoder koji se obučava na simuliranim inteligentnim vanzemaljskim signalima da zna šta da traži. U osnovi, to bi trebalo da bude uskopojasni signal sa uočljivom brzinom pomjeranja i da se pojavljuje samo u posmatranjima određenih oblasti neba. Ovi simulirani signali se dodaju stvarnom skupu podataka dok autoenkoder ne nauči da ih pouzdano bira.

Svaki signal u skupu podataka prolazi kroz algoritam koji se zove klasifikator slučajnog šuma, koji sortira ono što vrijedi pažnje. U ovom slučaju, tim je u sistem vještačke inteligencije unio više od 150 TB podataka koje je prikupio Green Bank Telescope (GBT).

Od 3 miliona signala u skupu podataka, AI je identifikovao 20.515 signala od interesa. Istraživači su zatim morali ručno da pregledaju svaki od ovih signala i intrigantno je da je osam od ovih signala imalo prave karakteristike da budu tehnopotpis i nisu se mogle pripisati smetnjama.

„Osam signala je izgledalo veoma sumnjivo, ali nakon što smo ponovo pogledali mete našim teleskopima, više ih nismo vidjeli“, rekao je Ma. „Prošlo je skoro pet do šest godina otkako smo uzeli podatke, ali signal još uvijek nismo vidjeli.

Koliko god da su signali intrigantni, oni su daleko od odgovora na najdublje pitanje da li smo sami u univerzumu. Tim priznaje da ne znamo tačno kako bi izgledao pravi vanzemaljski tehnopotpis, a korišćenje simulacija može biti obuka AI da se fokusira na pogrešne stvari.

Ipak, to je vrijedna vježba, a primena AI na druge skupove podataka mogla bi da donese više mogućih tehnopotpisa.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Astronomy možete pronaći na ovom linku.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.