Nedugo nakon predstavljanja iPhone 15 serije, kompanija Apple već se aktivno priprema za sljedeću generaciju telefona. Nedavno su zatražili od svog glavnog dobavljača čipova, TSMC-a, da započne masovnu proizvodnju drugog seta 3 nm čipova pod nazivom N3E. Prema neformalnim izvorima, očekuje se da će ovi čipovi biti implementirani u sve modele iPhone 16 serije koji će biti dostupni iduće godine.

S obzirom na to da se radi o drugoj generaciji 3 nm čipova, prelazak na N3E proizvodni proces se očekuje da neće biti tako zahtjevan (ili skup) kao što je to bio slučaj s proizvodnjom prve generacije 3 nm čipova (N3B). Glavni fokus proizvodnje ovih čipova biće usmjeren na poboljšanje kvalitete, povećanje procenta ispravnosti čipova te povećanje performansi uz smanjenu potrošnju energije. TSMC je već započeo proizvodnju N3E čipova u velikim količinama.

U prethodnom periodu, Apple je bio praktično jedini kupac prve generacije 3 nm čipova, s obzirom na to da su rezervirali gotovo 90 posto kapaciteta TSMC-ove proizvodnje. Planirajuće da tijekom ove godine zauzmu sve kapacitete proizvodnje N3E čipova.

TSMC predviđa da će ove godine proizvodnja 3 nm čipova činiti između 4 i 6 posto njihove ukupne proizvodnje. Sljedeće godine planira se prelazak na N3P verziju čipova, koja će rezultirati ubrzanjem od 5 posto u odnosu na N3E tehnologiju, uz smanjenje potrošnje energije od 5 do 10 posto. Iz kompanije najavljuju da će se gustoća elemenata u ovim čipovima povećati za 1.04 puta.

Svi modeli iPhone 16 bit će opremljeni A18 čipovima. Budući da iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju A16 Bionic čipove, očekuje se značajan napredak u performansama modela iPhone 16 i iPhone 16 Plus s dolaskom A18 varijante.