Društvena mreža Twitter je omogućila korisnicima da prikažu NFT profilne fotografije

 

Twitter je objavio, da je lansirao alatku koja korisnicima omogućava da prikažu NFT-ove kao svoje profilne fotografije.

Na ovaj način, kompanija kompanija ulazi u sferu digitalnog kolekcionarstva, koje je buknulo tokom posljednjih godinu dana.

Servis prikazuje NFT profilne fotografije kao šestougaonike, čime se razlikuju od standardnih krugova koji su dostupni ostalim korisnicima.

Pristiskom na fotografiju, prikazuju se detalji o slici i njenom vlasniku.

Poput drugih IT kompanija, Twitter želi da brzo isprati trendove, među kojima je i NFT. Društvena mreža je prošle godine omogućila korisnicima da primaju i šalju bitkoine.

 

Šta je NFT?

 

Engleska skraćenica NFT označava naziv non-fungible token, u prevodu nezamjenjivi token ili žeton. Riječ je o kriptografski zaštićenim djelićima blockchaina koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto sasvim jedinstveno.

Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili „analogne“ imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično.

Obično su kao jedinstveni zapisi stvoreni na bazi ethereum blockchaina i njegovih pametnih ugovora, iako postoje i oni zasnovani na drugim standardima.

Kupovinom NFT-a dobija se pravo vlasništva nad određenom digitalnom ili imovinom iz stvarnog svijeta. Iako digitalnu sliku, video ili tvit svako može da pogleda ili spasi na svoje računalo, samo kolekcionar koji je kupio NFT može da tvrdi da je njegov pravi vlasnik. To je upravo ono što bogatio kolekcionari i žele. Oni ne mare za to hoće li u njihovom vlasništvu istovremeno da uživa i neko drugi.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.