U centru naše galaksije pronađeni organski molekuli nitrili, materija koja je poznata i kao „gradivni blok života”

 

Materija, koja je poznata i kao „gradivni blok života“, pronađena je kako lebdi u centru Mliječnog puta, što naučnike još više približava pretpostavci o postojanju života na drugim planetama izvan Zemlje, prenose američki mediji.

Pronađeni organski molekuli, poznati kao nitrili, nalaze se u ogromnim količinama u međuzvjezdanim oblacima.

Naučnici se sada opet pozivaju na prihvaćenu teoriju „RNK svijeta“ koja se bazira na pretpostavkama da je cjelokupan život na Zemlji bio zasnovan na molekulu RNK, dok je molekul DNK nastao tek nešto kasnije.

Na nastanak RNK mogu uticati nitrili, odnosno molekuli pronađeni u našoj galaksiji.

Naučnici su tragali za složenijim oblicima molekula u galaksiji, tokom čega im je pažnju privukao superhladni oblak u centru Mliječnog puta.

Posmatranjima teleskopom utvrđeno je kretanje čestica, a zatim se pristupilo njihovom ispitivanju, prenosi „Sajens alert“.

„Ovo otkriće ne samo da ide u prilog teoriji ‘RNK svijeta‘, već nas sve više približava pretpostavci da život može postojati izvan Zemlje, pod približnim povoljnim uslovima“, navela je grupa naučnika.

Oni su nastavili istraživanja, koja se baziraju na ispitivanju i pronalaženju masti koje bi bile potrebne za stvaranje molekula RNK.

(Tanjug)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.