Kongres SAD čini velike napore da zaustavi vožnju u pijanom stanju uz zakon o infrastrukturi predsjednika Biden-a. Jedna od odredbi uključivala je mandat za tehnologiju za blokiranje-vožnje u pijanom stanju u novim automobilima. Sada je Zakon o infrastrukturnim ulaganjima i poslovima prošao Kongres, kako prenosi Autoblog, a očekuje se da će ga predsednik uskoro potpisati. Kao dio zakona, proizvođači automobila će morati da uključe tehnologiju za detekciju i zaustavljanje pijanih vozača do 2026.godine.

Međutim, prvo će Ministarstvo saobraćaja morati da utvrdi najbolje rešenje za smanjenje vožnje u pijanom stanju. Konkretno, zakon zahtjteva nešto što će „pasivno pratiti performanse vozača motornog vozila kako bi se tačno utvrdilo da li je taj vožač pod dejstvom alkohola. To zvuči slično rješenjima infracrvenih kamera koje već danas koriste GM, Nissan i drugi, kaže Sam Abuelsamid, glavni analitičar mobilnosti za Guidehouse Insights. Podrazumijeva se da bi nam trebalo nešto naprednije od alkotesta, koji se već koriste za vožače koji voze u pijanom stanju.

Oko 10.000 ljudi umre svake godine u SAD od nesreća u vožnji u pijanom stanju, prema izveštaju NHTSA. Sada kada imamo pametnije senzore i dosta tehnologije, kamere za praćenje ponašanja vozača, ima smisla istražiti rešenja koja bi mogla da pomognu u sprečavanju ovakvih nesreća. U roku od jedne decenije, ovo bi trebalo da bude uobičajeno kao i sigurnosni pojasevi.

Zakon o infrastrukturi uključivaće i druge mere bezbjednosti, kao što su podsjetnici na zadnjim sedištima koji bi mogli da obaveste roditelje o deci koja su ostala u sedištima. Pored toga, Kongres će takođe zahtjevati automatsko kočenje u slučaju nužde i upozorenja o napuštanju trake, karakteristike koje mnogi novi automobili već nude. Nejasno je kada će istinski samovozeći automobili postati stvarnost ali do tada, barem vozači mogu očekivati više načina za sprečavanje nesreće.

(PCpress via Endgadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.