Muzej posvećen NFT-ovima – kreacijama temeljenim na blockchainu koje su osvojile svijet umjetnosti – otvorio je svoja vrata u Sjedinjenim Državama.

Muzej NFT-a (non-fungible tokens, nezamjenjivi tokeni) u Sijetlu sadrži originalna umjetnička djela s objašnjenjima tehnologije koja stoji iza njih, a namijenjen je pomoći posjetiteljima da se kreću u novom svijetu nezamjenjivih tokena.

„Smisao fizičkog prostora je olakšati svakome pristup“, rekao je za AFP suosnivač muzeja Peter Hamilton.

„Ovdje možete ući, a ovisno o tome koliko znate ili ne znate o digitalnoj umjetnosti, o NFT-u, to zapravo nije važno, jer umjetnost možete vidjeti na displeju velikog formata, na način koji bi vas podsjetio ili bio poznat kao muzejska izložba.“

NFT je digitalna činjenica kojom se potvrđuje vlasništvo umjetničkog djela u digitalnom svijetu, a njome se trguje isključivo kriptovalutama. Premda se njihov sadržaj može kopirati, NFT je „original“, na isti način na koji postoje brojne kopije „Mona Lise“ Leonarda da Vincija, ali samo muzej Louvre ima original.

Investitori i bogati kolekcionari posljednjih su mjeseci tražili da se uključe u najnoviju digitalnu ludost, koja se oslanja na istu blockchain tehnologiju koja pokreće kriptovalute. Na nedavnim aukcijama plaćeni su ogromni iznosi za NFT, uključujući 69.3 milijuna dolara za digitalno djelo umjetnika Beeplea na aukciji u Christie’su.

Kao i sve nove tehnologije, one imaju svoje dvojbe; neki ih promatrači odbacuju kao hir ili još gore – nešto slično ‘carevu novom ruhu’. No posjetitelji muzeja rekli su da su osjetili nešto stvarno.

„To je neka vrsta globalnog fenomena pa gledamo kako oživljava“, rekla je posjetiteljica muzeja Cara. Za posjetitelja Hamiltona promatranje te evolucije dio je zabave.

“Teško je reći kuda će nas ova tehnologija odvesti, ovo je zapravo tek početak”, rekao je.

„Ko god vam kaže da je stručnjak za NFT, ne govori vam istinu jer svi učimo, svi krećemo od vrlo ranog iskustva“.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.