Ubuntu Web je besplatna alternativa Chrome OS-u usmjerena na privatnost. Možete koristiti Ubuntu Remix kojeg je razvila zajednica za kreiranje web iskustva sličnog Chrome OS-u na bilo kojem računaru

 

Stigao je Ubuntu Web. Samim tim, potreba za alternativnim rješenjima u vidu Dropbox aplikacije ili GNOME koji omogućava spajanje na Google Drive korisnički profil… neće biti potrebna.

Dok je još u razvoju, Ubuntu Web korisnicima daje izbor s punim paketom alternativa otvorenog koda koje poštuju privatnost i koje se dobro suprotstavljaju Google-ovim ozloglašenim web OS-om i aplikacijama željnih informacija.

Sve što bi trebalo da bi se korisnik prijavio na nju jeste „/e/“ korisnički profil. Nakon prijave, korisnici će imati prednost korištenja zanimljivih Ubuntu Web „trikova“. Jedan od njih jest WayDroid, port Anboxa koji dopušta korisnicima instalaciju Android aplikacije iz „/e/“ trgovine.

Zanimljivost je da se te aplikacije ponašaju kad da su u nativnom operativnom sistemu i upravo je to ono što najviše oduševljava. Uz to, postoji ih cijeli niz, a najpopularnije u ovom trenutku su Telegram, Quotery, WeatherApp, React Weather i Picular.

Nažalost, postoji i određena mana, WayDroid ne radi baš najbolje kad se Ubuntu Web pokreće kao virtualna mašina. Stoga, bolje ih je preuzeti direktno u sistem i tad će funkcionisati baš onako kako i trebaju.

Postoji i posebni menadžer datotekama, koji ima i sam neke posebne opcije „u rukavu“. Tabovi za datoteke, e-mail, kontakti, kalendar, notes, taskovi i fotografije… na jednom mjestu. Pregledno, skladno, praktično i jednostavno. Služi kao sjajna, ako ne i bolja, alternativa za Google Workspace.

 

Kako preuzeti Ubuntu Web?

 

Važno je napomenuti da je Ubuntu Web, u stvari Ubuntu Remix koji je razvila zajednica. To nije službeno izdanje ili verzija Ubuntu-a. Najnovije informacije o ovoj specijalnoj verziji Ubuntua i gdje ih možete pronaći možete pronaći na službenoj stranici Ubuntu zajednice Discourse.

U vrijeme pisanja ovog teksta, najnoviju verziju možete da preuzemete sa Dark Penguin-a. Toplo preporučujemo, međutim, da konsultujete najnovije informacije dostupne na gornjoj stranici Discourse prije nego odlučite koju verziju želite da preuzmete.

Bez obzira koju verziju preuzimate, budite sigurni da preuzimate ISO image fajl koji uključuje livecd u naslovu. Verzije bez ovog naziva se možda neće ispravno pokrenuti. Na primjer: ubuntu-web-20.04.1-livecd.iso.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.