Netflix navodi da je njihov potez ukidanja dijeljenja lozinki i naloga, zajedno s ponudom za jeftiniju uslugu s oglasima, kompaniji donijelo mnogo novih pretplatnika.

Broj pretplatnika porastao je za 8,76 miliona u zadnjem kvartalu. To je bilo znatno bolje od nešto manje od 6 miliona koliko je Netflix očekivao.

Sada se planira poskupljenje nekih varijanti pretplate za korisnike u SAD-u, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Od maja ove godine Netflix poduzima mjere protiv korisnika koji dijele račun izvan jednog domaćinstva, tako da ili sukorisnici plaćaju vlastiti račun ili ih prethodni vlasnik računa dodaje kao dodatnog člana za otprilike cijenu najjeftinije pretplate s oglasima.

Prema ranijim izračunima Netflixa, oko 100 miliona korisnika imalo je pristup lozinci iz drugog domaćinstva. Firma računa na činjenicu da će pogođeni korisnici radije platiti nego otkazati uslugu. Ova računica se isplati. Netflix je na kraju tromjesečja imao ukupno više od 247 miliona korisnika koji su plaćali.

Prihodi Netflixa porasli su za 8 posto na godišnjem nivou, na 8,54 milijarde dolara, izvijestila je kompanija u srijedu. Dobit je porasla za oko petinu na oko 1,68 milijardi dolara, piše Hina.