USB Implementers Forum (USB-IF) objavio je novu USB 4 Version 2.0 specifikaciju koja omogućava transfer podataka brzinom od 80 Gbps preko USB-C kablova i konektora

 

USB 4 Version 2.0 postiže duplo veću brzinu protoka od USB 3.2, odnosno četiri puta veća od USB 2.0 standarda.

Da bi se podržala ta brzina, USB-IF je takođe dao i nove specifikacije za USB-C i USB Power Delivery.

Prema USB 4 Version 2.0 specifikaciji, brzina od 80 Gbps je bidirekciona, ali je istovremeno i fleksibilna. Naime, prema tom standardu brzine se mogu podijeliti tako da od izvornog uređaja ka periferiji podaci idu brzinom od 120 Gbps, a u obrnutom pravcu brzinom od 40 Gbps.

USB-IF je rekao da će proći 12 do 18 mjeseci prije nego što USB 4v2 rješenja budu dostupna potrošačima. Veći kapacitet takođe može pomoći kada se više uređaja priključi na priključne stanice i čvorišta sa nekoliko USB-C portova..

Istovremeno, Intel je predstavio prvi prototip nove generacije Thunderbolt-a, koji ima slične specifikacije kao USB 4v2. I on je sposoban da obezbijedi bidirekcioni protok brzine 80 gbps, uz mogućnost ubrzanja do 120 Gbps za displeje, što je znatno brže od postojećeg Thunderbolt 4 standarda.

I USB i Thunderbolt standard će podržavati DisplayPort 2.1 i double PCI Express protok podataka.

(ZDNet)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.