Prvi let modernizovanog strateškog raketnog bombardera Tu-160M, napravljenog u Rusiji od nule, planiran je početkom naredne godine

 

Spoljni izgled modernizovanog Tu-160M malo se razlikuje od aviona sovjetske proizvodnje. Glavna inovacija je što će umjesto motora HK-32 koji su razvijeni 1983.godine avion dobiti savremene NK-32.02, ekonomičnije i snažnije.

Upravo zahvaljujući moćnim pogonskim sistemima, kako ističe komentator RIA Novosti Andrej Koc, Tu-160M zadržava status najbržeg bombardera na svijetu. Može da dostigne brzinu od 2200 kilometara na sat i uz pomoć forsaža lako može da umakne protivničkim lovcima.

 

„Bijeli labudovi“

 

Asortiman oružja koje nosi se ne pominje. Ipak, poznato je da će Tu-160M imati krstareće rakete X-101 i X-102. Osim toga, „Bijeli labudovi“ će moći da koriste protivbrodske rakete velikog dometa.

Zahvaljujući specijalnom kompjuterskom sistemu baziranom na sistemu za ciljanje i navigaciju SVP-24 „Gefest“, kao na bombarderima Su-24 i Tu-22, nevođene avio bombe postaće oružje visoke preciznosti.

Međutim, za „Bijele labudove“ se razvija i principijelno nova municija. Riječ je o perspektivnoj hipersoničnoj raketi H-95 dugog dometa. Njena brzina će premašiti pet maha, što će sistemima PVO izuzetno otežati presretanje. Saopšteno je da će H-95 moći da nosi nuklearni borbeni dio.

Pored toga, Tu-160M će biti opremljen savremenom radioelektronskom opremom — kompleksima zaštite, navigacije, ciljanja, kao i elementima automatizovanog sistema komandovanja i upravljanja trupama.

Kako navode u Ministarstvu odbrane, modernizovani „Bijeli labud” u pogledu borbene efektivnosti nadmašiće prethodne modifikacije. Što je još važnije, ruska odbrambena industrija je dokazala da je sposobna da samostalno proizvodi tako složene modele.

Prve raketne nosače Tu-160 razvio je Sovjetski Savez — u taj proces bilo je uključeno na desetine preduzeća. Raspad SSSR-a uništio je mnoge proizvodne lance. Neki od njih su obnovljeni a neki novi će biti osnovani.

 

Najbolji u klasi

 

Tu-160 je ne samo najbrži, već i najveći i najmoćniji supersonični avion u poređenju s konkurentima, sa maksimalnom poletnom masom koja iznosi oko 275 tona.

Glavni zadatak „Bijelih labudova“ je uništavanje posebno važnih meta duboko u teritoriji neprijatelja i u udaljenim područjima. Po strukturi, Tu-160 je težak monoplan sa produženim krilom, promenljivim zamahom i četiri mlazna motora. Okretni lanseri mogu da nose do 12 krstarećih projektila, uključujući i nuklearne.

Nosači raketa su prvi put učestvovali u bici tokom operacije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji. U novembru 2015.godine nekoliko aviona sa raketama H-555 i H-101 nanelo je udare po objektima militanata iz Sirije. Svi ciljevi su uspješno pogođeni. Kasnije su avioni više puta korišćeni u sirijskoj kampanji. Tu-160 redovno patroliraju nad neutralnim vodama u blizini ruskih granica.

Avijacija dalekog dometa danas ima šesnaest „Bijelih labudova”. Prema planovima Ministarstva odbrane svi oni će proći duboku modernizaciju i uz nove letelice služiće više od jedne decenije. U budućnosti, Tu-160 može da se koristi u bliskoj saradnji sa perspektivnim vazduhoplovnim kompleksima dugog dometa (PAK DA).

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.