Prvi hotel u svemiru dizajnom podsjeća na jedan SF klasik, možete li na osnovu fotografije pogoditi koji?

 

Za nekoliko godina trebala bi se trebao početi sa izgradnjom prvoi hotel u svemiru koji bi trebao imati restorane, bioskope, smještaj za 400 gostiju sa još mnogo sadržaja. Pročitajte u nastavku.

Orbital Assembly Corporation (OAC) i Gateway Foundation imaju velike planove za projekt koji su nazvali Voyager Station, a koji su najavili još 2019. godine. Planiraju započeti gradnju u niskoj orbiti oko zemlje 2025. godine.

Iako su mnogi detalji zasad nejasni, poput troška gradnje, kao i smještaja tamo, OAC ističe kako će im korištenje raketa koje se mogu koristiti ponovo poput Falcona 9 Muskove tvrtke SpaceX pomoći održati troškove relativno niskima.

Prvi hotel u svemiru
Prvi hotel u svemiru

John Blincow pokrenuo je AOC 2012. godine, a Daily Mail citirao je njegovu izjavu kako će to biti iduća industrijska revolucija. Fondacija Gateway na svojim stranicama piše kako će stanica Voyager biti jedan od „bitnih prvih koraka u kolonizaciji svemira i drugih svjetova“.

Maxim magazin prenosi kako je OAC službeno otvoren za privatne investitore, koji do 1. aprila 2021. mogu kupiti udio u kompaniji za 0.25 dolara po dionici.

 

Izgradnja gravitacijskog prstena ključni elemenat za dugoročni boravak u svemiru

 

Prvi hotel u svemiru – Stanica Voyager sastojaće se od čahura zakačenih na vanjski rub velikog gravitacijskog točka. Sadržaće hotelske sobe i rekreacijske sadržaje za zabavu, kao i spa ili teretanu.

Prije nego što stignu do stvarne stanice, kompanija navodno planira da izgradi „prototip“ „gravitacionog prstena“ stanice Voyager. Suosnivač OAC-a Jeff Greenblatt rekao je u izvještaju za Space.com da će „gravitacioni prsten biti ključni tehnološki demonstracijski projekt koji planiramo izgraditi, sastaviti i djelovati u niskoj Zemljinoj orbiti za samo nekoliko godina.“

„Mikrogravitacija je brutalna na našim tijelima“, dodao izjavio je Tim Alatorre, jedan od dizajnera na projektu. „Potrebna nam je umjetna gravitacija – mehanizam koji će nam dati dozu gravitacije koja će nam omogućiti dugoročan život u svemiru.“

Stanica Voyager oblikovana je prema konceptima koje je zamislio legendarni raketni naučnik Wernher von Braun. On je jedan od glavnih orkestratora NASA-inog programa Apollo. Stanište u obliku točka širokog 200 metara vrtiće se dovoljno velikom brzinom da putnicima stvori vještačku gravitaciju sličnu onoj na mjesecu.

Ako vam koncept slike i videozapisi izgledaju donekle poznato, to je zato što će Voyager biti dizajniran koristeći principe koje je prvi izložio svemirski naučnik Wernher von Braun, čije su ideje takođe inspirisale izgled svemirskie letjelice u velikom naučno-fantastičnom epu Stanleyja Kubricka iz 1968, 2001: Odiseja u svemiru.

Iako je detalja još uvijek malo, drugi zvaničnik OAC-a izjavio je da ne grade s utilitarno-vojnom namjenom, već radi udobnosti. Ipak, konačno iskustvo može biti bliže onome što astronauti rade decenijama, uključujući i privatne šetnje svemirom.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.