Baterija je jedna od najvećih boljki pametnih satova, jer ko želi pametni sat koji moraš puniti svaki drugi dan, a upravo je to Huawei odlučio riješiti svojim Watch GT satom. Nakon nekoliko sedmica baterija ovog sata je zadnja stvar o kojoj razmišljaš jer bez ikakvih teškoća traje desetak dana – zavisno od toga koje ste senzore sve aktivirali.

Huawei se s ovim satom odmaknuo od Android Wear platforme te se okrenuo vlastitom sistemu skromnijih zahtjeva kako bi omogućili duži radni vijek baterije. Skromniji sistem donio je i neke ustupke na koje ćete se morati naviknuti.

Ovaj pametni sat se nudi u Sport i Classic varijantama, a razlikuju se po tome što sportski ima crno kućište, dok je klasičnom ono srebrno. Što se samog sata tiče, težak je oko 46 grama (bez remena) i na ruci ne djeluje kao uteg koji će vas frustrirati nakon nekog vremena. Sa 10,6 mm nije ni predebeo (tanji je od Watcha 2). Sportska varijanta dolazi sa silikonskim remenom, a lako ga možete zamijeniti za kožni.

Huawei Watch GT satovi
Huawei Watch GT satovi

Dolazi s AMOLED ekranom dijagonale 1,39 inča i rezolucijom od 454×454 piksela. Slika je jasna i prilično detaljna sa svim funkcijama koje se lako daju iščitavati, a prikaz sata u praktično svim uslovima je odličan. Na desnoj ivici nalaze se dvije tipke koje će vam poslužiti u navigaciji kroz interfejs. Gornja aktivira sat i vraća vas na glavni izbornik, dok vas donja vodi u vašu aktivnost kojom se bavite.

Uređaj pogoni Cortex M4 čipset sa 128 MB memorije i 16 MB RAM-a. Huawei svoj LiteOS redovito nadograđuje novim mogućnostima i optimizacijama pa cijela stvar radi prilično glatko bez nekog zastajkivanja ili rušenja. Za to je zaslužna i činjenica da ovdje nema gomile funkcija koje bi narušile performanse. Nakon sata kroz glavne ekrane još vam se prikazuje puls sa svim povezanim pokazateljima, prognoza te podaci o aktivnosti.

Što se ostalih softverskih mogućnosti tiče, ovdje nećete imati mogućnosti kao na Appleovu satu ili Android uređajima – što i nije nužno loša stvar jer je Watch GT pametni sat fokusiran na praćenje aktivnosti, slanje obavještenja i praćenje vremena. Tako ovdje imate još i barometar, kompas, štopericu, alarme, svjetlo (što može pomoći u mraku) i korisnu opciju da preko sata locirate telefon u stanu tako što će se on početi glasati. Ali, notifikacije s drugih aplikacija možete primati i mnogima je to i više nego dovoljno. Nema ovdje ni NFC-a pa tako ni podrške za plaćanje preko Google Paya.

Satom ćete preko telefona upravljati nakon što ga dodate u Huawei Health aplikaciji. Ovdje imate detaljniji pregled aktivnosti sa sata te možete uključiti stalno praćenje pulsa i urediti notifikacije, ali i ažurirati sat. Što se aktivnosti tiče, sat se na otvorenom brzo spaja na GPS, a kako je otporan na 5 bara možete ga bez brige ponijeti na plivanje.

Active i Elegant Edition

Uz nove telefone iz P30 serije Huawei je predstavio još i dva nova izdanja Watch GT sata – Active i Elegant Edition. Kao i starije Classic i Sport varijante, Active dolazi s kućištem promjera 46 milimetara te nudi jednake performanse kao i ostali modeli.

Elegant Edition će nuditi manje kućište koje je sada keramičko i promjera 42 milimetra te bi trebao biti privlačniji ženama. Gledamo li po dijagonali, on ima 1,2-inčni ekran dok ostali modeli imaju 1,39-inčni AMOLED ekran. Manje kućište znači i manju bateriju, koja će u Elegantu trajati oko sedmicu dana – ili 30 dana bez naprednih mogućnosti poput praćenja vježbanja.

Oba sata dobila su i Triathlon način rada, odnosno praćenje plivanja, vožnje bicikla i trčanja. Sat tako prati cijeli triatlon, uključujući i vrijeme promjene između aktivnosti. Kroz softversko ažuriranje ovo će stići i na Classic i Sport satove. Novost je i cijela lista novih ‘maski’ odnosno tema za satove koje možete mijenjati na novim satovima, ovisno o prilici. Dizajneri su si ovdje dali truda i satovi imaju puno više karaktera i raznolikosti, a kroz softverski update ovo je stiglo i na ranije verzije sata.

Izvor: 24sata.hr