Neuronska mreža vještačke inteligencije NVIDIA stvorila je uvjerljivo autentičnu emulaciju Pac-Mana nakon gledanja 50.000 odigranih partija originalne igre, osmišljene 1980. godine

 

Četrdeset godina je prošlo kako se pojavio Pac-Man. Arkadna igra ubrzo se iz Japana poput nezaustavljive pandemije proširila cijelim svijetom. A sad se ova, najklasičnija od klasičnih video igara vraća uz pomoć vještačke inteligencije, javlja Interesting Engineering pozivajući se na objavu s internet stranice kompanije NVIDIA.

Novi snažni UI model proučio je 50.000 iteracija igre i stvorio potpuno funkcionalnu emulaciju Pac-Mana, ‘na slijepo’. To je važna vijest jer to znači da UI može stvoriti uvjerljivo cjelu igru bez ikakvog prethodnog znanja o osnovnim pravilima igre.

GameGan je prvi model neuronske mreže koji uspješno oponaša video-igre pomoću generativnih protivgradnih mreža (GAN). Oni uključuju dvije neuronske mreže u takmičenju – ‘generator’ i ‘diskriminator’ – koji djeluju na stvaranju novih sadržaja dovoljno uvjerljivih da nas zavaraju ili, što je još važnije zavaraju diskriminatora, u prepoznavanju sadržaja kao originalnog.

„Ovo je prvo istraživanje koje je oponašalo video- igru koristeći neuronske mreže temeljene na GAN-u“, rekao je Seung-Wook Kim, glavni autor projekta temeljenog na GAN-u.

„Željeli smo da vidimo može li UI da nauči pravila okruženja samo gledanjem scenarijuma u koje se kreće kroz igru. I uspjelo je“, dodao je Kim.

GameGan reagira na uočene poteze i generira nove okvire igre u stvarnom vremenu. On čak može generisati nove načine igranja na temelju onoga što je vidio, iako ih nikad prije nije odigrao. Dovoljno je da prethodno uoči dovoljno različitih verzija ili razina igre.

Ova nova sposobnost mogla bi biti korisna programerima igara koji žele automatski generisati nacrte za nove razine igara. Dakako, dobro će doći i istraživačima vještačke inteligencije koji se bave razvojem simulacija za učenje autonomnih mašina.

(Interesting Engineering)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.