Velika Britanija, Italija i Japan imaju za cilj da do 2035. godine postave napredni borbeni avion na front kombinovanjem britanskog projekta Future Combat Air Sistem, takođe poznatog kao Tempest, sa japanskim F-X programom u poduhvatu pod nazivom Globalni borbeni vazdušni program (GCAP)

 

Ambicija je da borbeni avion, privremeno nazvan Tempest (Oluja), koji će zamijeniti Typhoon (Tajfun) u Britaniji, bude mlaznjak nove generacije poboljšan mogućnostima kao što su potpuno autonomna kontrola, napredni senzori, najsavremenije oružje.

Britanski BAE Systems PLC (BAES.L), japanski Mitsubishi Heavy Industries (7011.T) i italijanski Leonardo (LDOF.MI) biće odgovorni za dizajn aviona, koji će imati napredne digitalne mogućnosti u AI i sajber ratovanju, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

U kontekstu sukoba Rusije i Ukrajine i intenziviranja kineske vojne aktivnosti oko Japana i Tajvana, sporazum bi mogao pomoći Japanu da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći svog većeg susjeda i da Britaniji da veću bezbjednosnu ulogu u regionu koji je ključni pokretač globalnog rasta ekonomije.

„Posvećeni smo održavanju slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, što je važnije nego ikad u vrijeme kada su ovi principi dovedeni u pitanje, a prijetnje i agresija su u porastu“, navele su tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

 

Stvaranje radnih mjesta uz spasavanje života

 

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da njegova zemlja mora ostati na vrhuncu odbrambene tehnologije i da će sporazum otvoriti nova radna mjesta.

„Bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva, kako danas tako i za generacije koje dolaze, uvijek će biti od najveće važnosti za ovu vladu. Zato moramo da ostanemo na vrhu napretka u odbrambenoj tehnologiji – da nadmašimo one koji žele da nam nanesu štetu. Međunarodno partnerstvo koje smo danas najavili sa Italijom i Japanom ima za cilj upravo to, ističući da je bezbjednost evroatlantskog i indopacifičkog regiona nedjeljiva. Naredna generacija borbenih aviona koje dizajniramo će zaštititi nas i naše saveznike širom svijeta – stvaranjem radnih mjesta uz spasavanje života“, rekao Sunak, koji će danas posetiti RAF Coningsby u Linkolnširu, gde će razgledati avione Tajfun.

Sa njim bi trebalo da bude i ministar odbrane Ben Volas, koji će napomenuti da „međunarodno partnerstvo sa Italijom i Japanom za stvaranje i dizajn nove generacije borbenih aviona predstavlja najbolju saradnju najsavremenije odbrambene tehnologije i stručnosti, koja obezbjeđuje visokokvalifikovane poslove u cijelom sektoru i dugoročnu bezbjednosti za Britaniju i saveznike“.

Prošle nedjelje, američka vojska je lansirala B-21 Raider, svoj najnoviji nuklearni nevidljivi bombarder i prvi novi avion tog tipa u posljednje tri decenije.

(Jutarnji list)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.