Facebook je ‘nenamjerno’ preuzeo e-mail kontakte više od 1,5 miliona korisnika, ne tražeći prethodno od njih dozvolu, saopštili su iz te društvene mreže.

Podaci su prikupljeni putem sistema koji se koristi za provjeru identiteta novih članova, prenosi BBC. Facebook je tražio od novih korisnika lozinku za e-mail račun i potom kopirao njihove kontakte. U četvrtak su izvijestili da su promijenili metodu registracije novih korisnika kako bi se prekinulo preuzimanje kontakata.

Svi korisnici čiji su kontakti preuzeti biće o tome obaviješteni, a svi kontakti preuzeti bez pristanka korisnika izbrisani, poručuju iz Facebooka.

Vjeruje se da je Facebook preuzete podatke koristio za mapiranje društvenih i ličnih veza među korisnicima.

Preuzimanje e-mail kontakata bez pristanka započelo je u maju 2016., rekli su iz Facebooka za Business Insider koji je izvijestio o tome.

Prije toga Facebook je pitao nove korisnike žele li potvrditi svoj identitet putem e-mail računa. Pitalo ih se i žele li dobrovoljno učitati svoj e-mail adresar.

Opcija i tekst o preuzimanju kontakata izmijenjeni su u maju 2016., ali osnovni kod koji je kopirao kontakte ostao je netaknut, pojasnili su iz Facebooka. Krajem marta u Facebooku su otkrili da su lozinke oko 600 milijuna korisnika mjesecima bile interno pohranjene u plain text formatu, dodaje BBC.

Izvror: HINA via 24sata.hr