Šta je tačno razlika između Microsoft Visual Studio IDE (integrisano razvojno okruženje) i njegovog editorskog koda Visual Studio Code? Ovo je pitanje koje se pojavljuje sve češće kako Visual Studio Code dobija zamah među programerima.

Ako pitate Microsoft, Visual Studio i Visual Studio Code su izrazito različiti proizvodi koji služe različitim potrebama. Ali kako Visual Studio Code nastavlja da dodaje funkcije, programeri mogu odlučiti da je open source, Visual Studio koji se može besplatno preuzeti, sve što im je potrebno.

Microsoft opisuje Visual Studio kao potpuno funkcionalno razvojno okruženje koje obuhvata složene radne procese. Visual Studio integriše sve vrste alata u jednom okruženju, od dizajnera, kodnih analizatora i debuger-a do alata za testiranje i implementaciju. Programeri mogu koristiti Visual Studio za izradu aplikacija za cloud, mobilne i desktop aplikacije za Windows i MacOS.

Microsoft opisuje Visual Studio Code, s druge strane, kao pojednostavljeni editor koda, sa samo alatima potrebnim za brži ciklus kodiraj-gradi-debug-uj. Editor za više platformi nadopunjuje postojeći lanac alata za razvojne programere i koristi se za web i aplikacije u oblaku.

 

Šta kaže zajednica?

 

Iako Microsoft smatra da su ova dva alata komplementarna, programeri već godinama postavljaju pitanja o redundantnosti. Odgovori na pitanje u Over Stacku, napravljenom prije četiri godine Visual Studio Code vs Visual Studio, razlika je sljedeća:

  • Visual Studio Code je „cross-platform“, „file oriented“, „extensible-proširiv“ i „brz“
  • Visual Studio je „full-featured“ “orijentisan na projekt i rješenje”,“zgodan” i “nije brz ”.

Neki su istakli da je “ne brzo” podcjenjivanje i da je Visual Studio “prilično težak” u smislu zahtjeva za CPU i memoriju – sa čim se i sam slažem (op.a.). Imajte na umu da bi instalacija Visual Studio-a mogla da ima nekoliko desetina gigabajta, dok Visual Studio Code ima nekoliko stotina megabajta.

Drugi su rekli da Visual Studio Code nije samo „urednik/editor“, s obzirom da ima debugging, izvršavanje zadataka, kontrolu verzija i IntelliSense završetak koda, kao što je Visual Studio. I mjesečne nadogradnje Visual Studio Code nude programerima nove mogućnosti svakih nekoliko nedjelja. Izdanje iz maja 2019, na primer, dodaje pametnu selekciju za JavaScript i TypeScript, koristeći semantičko znanje da proširi izbore za izraze, tipove, klase, izjave i uvoz.

 

Visual Studio Code ubrzava tempo, razlika u prednosti Visual Studija se smanjuje

 

U decembru 2018. godine, inženjerski recruiter Triplebyte je objavio da je Visual Studio Code sada urednik izbora za inženjere tokom svojih programskih intervjua, daleko nadmašivši Visual Studio. Ali u Pypl-ovom Top IDE indeksu, koji se zasniva na tome koliko često se pretražuju stranice za preuzimanje IDE-a na Google-u, Visual Studio još uvijek vlada, s udjelom od 21,92 % u julu 2019. Visual Studio Code, međutim, dobija na godišnjoj razini, uzimajući šesto mjesto ovog mjeseca sa udjelom od 4,72 %. Udio Visual Studija je pao.

Jedna stvar koju dele Visual Studio i Visual Studio Code je bogatstvo ektenzija/proširenja u Visual Studio Marketplace-u, što omogućava korisnicima da dodaju mogućnosti u rasponu od GitHub smještaja do razvoja SQL baza podataka i web razvoja. Ove ekstenzije sigurno proširuju opseg onoga što Visual Studio Code može učiniti. Microsoft je nedavno predstavio Visual Studio Code Java Pack Installer, na primer, što ga čini bržim i lakšim za konfigurisanje Visual Studio koda za Java razvoj. Postoji i Python razvojna ekstenzija, među mnogim drugim.

Visual Studio Code ili Visual Studio možete preuzeti sa Visual Studio web stranica.

(IT mixer / ITworld)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.