Zahvaljujući novom programu, vještačka inteligencija oživjeće akcije skicirane na računarima, a prikazat će i reakciju i kretanje obrane.

Inženjeri, matematičari i dana scientisti vrlo su tražena roba na tržištu, a takav je kadar sve zanimljiviji i profesionalnim sportskim klubovima. Razvoj posebnog softvera za praćenje kretanja igrača i akcija, analiza svega što se događa na terenu, kao i detaljno praćenje zdravstvenog stanja (na temelju kojeg se donose odluke o intenzitetu treniranja, igranja i odmora) samo su dio onog što je tehnologija donijela u svijet sporta.

Ljubitelji filma sjetiće se „Moneyballa“ s Brad Pitom koji je najbolje pokazao vrijednost analize podataka u sportu, a kako su danas „podaci nova nafta“ i svakodnevno generišemo sve veću količinu podataka, danas su timovi koji se bave analizom podataka neizostavni u brojnim sportovima.

Jedan od tih sportova je i košarka, pogotovo NBA u čijim je dvoranama prije više godina instalisan sistem SportVU koji je pratio sve kretnje igrača na treninzima i utakmica, dajući trenerima brojne zanimljive i korisne informacije, a nama dodatni uvid u statistiku i informacije do kojih je nemoguće doći samim gledanjem utakmice, bez pomoći tehnologije.

Košarkaški treneri sada imaju još jednog pomoćnika koji će im pomoći u boljoj pripremi za utakmice i na terenu jer im, zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, omogućuje čitanje protivničkih odbrana u akcijama koje pripremaju.

Na klasičnoj ploči na kojoj treneri crtaju akcije, naravno, ne mogu znati kako će obrane reagovati na te akcije i kako će se protivnički igrači kretati. S novim programom akcije se crtaju na virtuelnoj ploči, a nakon što trener nacrta kretanje igrača i dodavanje lopte, program će „oživjeti“ tu akciju pa se može pratiti kretanje igrača i lopte.

Ali ono što će oduševiti svakog trenera jest što program može prikazati i kako će obrana reagovati na takvu akciju, odnosno prikazaće kretanje svakog odbrambenog igrača.

Program je baziran na vještačkoj inteligenciji i velikom broju podataka iz NBA-a tako da bi reakcija takve virtuelne odbrane stvarno trebala biti slična reakciji pravih igrača na terenu.

Mehanizam aplikacije baziran je na dvije vrste AI programa – jedna prikazuje što vjernije kretnje igrača po virtuelnoj ploči, dok druga provjerava koliko su te virtualne akcije slične stvarnim podacima iz NBA. S vremenom će akcije prikazane na virtealnim pločama biti sve realnije tako da će treneri imati detaljan uvid reakcije obrane na njihove akcije te će ih moći da prilagođavaju, mijenjaju taktiku, kretanje igrača i slično.

Ovaj program bit će predstavljen na međunarodnoj konferenciji Computing Machinery International Conference on Multimedia koja će se tokom oktobra održati u Nici te ne sumnjamo da će s vremenom postati obavezan alat većine ili svih trenera u NBA.

(Science Mag)