S malim zakašnjenjem, Warcraft 3: Reforged je konačno ugledao svjetlo dana. Prošle su gotovo dvije decenije otkad je ovo remek-djelo Blizzarda bilo na vrhu top liste strategija u realnom vremenu, i malo igara je od tada uspijevalo dostići tako trajnu popularnost, piše PC Gamer.

Za one koji su manje upućeni – Warcraft 3 sadrži poznatu RTS (real-time strategy) formulu za prikupljanje resursa, izgradnju baze i sukobljavanje vojski, a Blizzard je 2002. odlučio ubaciti još neke sastojke, od kojih su najvažniji – junaci. Svaka frakcija ih ima nekoliko i svaki ima jedinstvene magične sposobnosti. Ulazeći u sukobe s bićima postavljenim negdje na karti, ali i trošenjem zlata u trgovinama s opremom, junaci mogu napredovati i postajati sve jači. Ako budu ubijeni, moguće ih je ponovo oživjeti u njihovom gradu.

 

Brzina ili brojnost

 

Budući da su junaci u fokusu, Blizzard je smanjio broj jedinica koje odjednom možete kontrolisati na 12, što nije promijenjeno u Reforged verziji. Naravno, moguće je izgraditi i više od 12 jedinica, ali brojnost nije uvijek najvažnija imajući na umu da je treba platiti – brojna vojska znači i skuplje održavanje. Junaci su ono zbog čega ćete se osjećati zaista moćno, ali manji broj jedinica automatski znači i da je svaka greška potencijalno fatalnija – sve možete izgubiti poslije samo nekoliko klikova. S druge strane, nije potrebno mnogo vremena za obnoviti svoju vojsku, ali do tada bi neprijatelj već mogao napasti vaš grad. Sve ovo zadržano je i u novoj verziji igre.

Usprkos novom dizajnu, promjenama na kartama i korisničkom interfejsu, Reforged je i dalje klasični Warcraft 3. Blizzard je čak uveo manje promjena nego što je u početku bilo planirano, što je podijelilo igračku zajednicu. Neki su zadovoljni zbog konzervativnijeg pristupa i zadržavanja svih poznatih elemenata koji su proslavili igru, dok su drugi očekivali neke nove stvari imajući na umu da ne postoji moderna verzija ove igre.

 

Warcraft 3: Reforged – Promjene na jedinicama i mapama

 

Vizualne promjene na jedinicama i zgradama definitivno su uočljive, međutim ako je prošlo mnogo vremena otkad ste igrali igru, na prvi pogled mogu vam se učiniti baš onakvim kakvim ih i pamtite. Estetika podsjeća na World of Warcraft, tako da biste se trebali osjećati kao da ste na svom terenu ako ste godinama istraživali Azeroth. Modeli jedinica su znatno raznovrsniji i detaljniji i jedinice se vizualno razlikuju međusobno. Ovo pomalo negativno utiče na jasnoću, posebno tokom bitke kada se pomiješaju. Ljudska percepcija može biti pomalo preopterećena. Usprkos tome, ko je jednom vidio nove modele, bit će mu veoma teško vratiti se na stare jednolične.

Na kartama su uočljive neznatnije promjene. Sam dizajn nije sporan, ali čini se da je vizualno malo toga promijenjeno. Iako je korišten novi dizajn, Blizzard je možda bio i preoprezan u nastojanju da se drži originalnosti.

Multiplayer je zadržao svoje čari. Vjerojatno je većina igrača izgubila nekadašnju brzinu i agilnost potrebnu za uspješan sukob s drugim igračima, ali to se može vježbati. Igra vas može prevariti da pomislite kako je sve u redu i kako polako stvarate svoju silu, sve dok ne budete dovoljno jaki kako bi poslali vojsku u neprijateljsku bazu. Zapravo, ovo je i dalje brza utrka u naoružavanju.

 

Mnogo bug-ova igrači ljuti

 

Tokom beta testiranja, učitavanje igre nije uvijek bilo zagarantovano i uspješno, a sa stutteringom (zastajkivanjem) su se suočili mnogi igrači. Nije najjasnije što je promijenjeno sada u verziji 1.0. Najnovija zakrpa (patch) pokazuje samo popis stvari koje su dodane, ali ne i onih koje su popravljene. Stuttering nije uvijek prisutan, naročito kod manjih karti, ali kod onih velikih igranje može postati veoma mučno.

Prijavljeno je još nekoliko drugih problema. Ponekad je potrebno nekoliko pokušaja kako bi custom game režim igre radio, ali jednom kada započne, problema više nema. Mogućnost učitavanja sačuvanih igara također je onemogućena, premda će i to u budućnosti biti ispravljeno. Neki igrači su prijavljivali probleme s povezivanjem s drugim igračima prilikom igranja multiplayera, nemogućnost kreiranja nove igre, a ponekad i problem s prijavljivanjem na igru. Blizzard je saopštio da je već istraživao neke od ovih problema.

Kampanja, još jedna od važnih stavki igre, još uvijek je neistražena, i tokom narednih dana, kako je igrači budu prelazili, bit će i više utisaka. Ako bude podjednako zanimljiva i dobro izvedena kao u verziji iz 2002. godine, moći ćemo reći da je Warcraft 3: Reforged s pravom istrgnut iz 2002. godine i doveden u 2020. Svakako, Warcraft 3 je i dalje sjajna strategija u realnom vremenu, ali ostaje utisak da je Blizzard imao prostora učiniti više.

(Index)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.