Kao nastavak nemilosrdnog uvođenja novih funkcija, platforma za razmjenu poruka u vlasništvu Facebooka planira da otkrije mogućnost transkripcije glasa.

U osnovi, nova funkcija će omogućiti korisnicima da konvertuju audio sadržaj glasovnih poruka u čitljiv tekst. Nova funkcija je još uvijek u fazi razvoja i u početku je namijenjena iOS aplikaciji WhatsApp.

Ovo je zgodno ako ste zauzeti da pišete poruku ili ako je poruka toliko dugačka da bi je jednostavno bilo lakše izgovoriti. Međutim, osoba koja primi vašu poruku može da bude u teškom položaju.

To je zato što će morati reprodukovati poruku naglas, što možda nije zgodno u nekim situacijama, posebno u javnom okruženju, ili je spremiti za kasnije, što opet, možda nije najbolje ako je hitno.

Platforma za razmjenu poruka WhatsApp u posljednje vrijeme radi i uvodi mnogo novih funkcija.

Prošle nedjelje je otkriveno da je WhatsApp poboljšao svoje mogućnosti šifrovanja, omogućavajući da se vaše šifrovane poruke čuvaju na Google disku ili iCloudu. Takođe predstavlja i redizajnirane balone za ćaskanje.

 

Nova funkcija prepoznavanja govora će biti opciona

 

Sajt Wabetainfo, koji redovno izvještatava o novitetima koji su u vezi sa WhatsApp-om, rekao je da će se transkripcija vršiti na uređaju ili lokalno, a glasovne poruke se neće slati na WhatsApp ili Facebook server radi dobijanja transkripcije.

Ova funkcija će koristiti Apple-ovu tehnologiju “prepoznavanja govora”. Transkripcija teksta će se desiti u posebnom odijeljku pod nazivom „Transkript“, a korisnici će takođe moći lako da pređu na određenu vremensku oznaku u transkripciji, navodi se u izvještaju.

„Kada se poruka prvi put transkribuje, njena transkripcija se lokalno čuva u bazi podataka WhatsApp, pa neće biti potrebno ponovo da se transkribuje ukoliko želite da vidite tu transkripciju i kasnije”, dodaje se.

Naznačeno je da će funkcija biti opciona, a korisnici će morati da daju jednokratnu dozvolu uređaju za aktiviranje funkcije, prenosi b92.

Druge aplikacije poput WeChat -a već nude slične mogućnosti transkripcije, pa ovo nije baš nova stvar. WhatsApp je od tada podijelio izjavu s 9to5Mac o ovoj funkciji i o potencijalnim problemima privatnosti.

Prema izjavi, „Mi smo u vrlo ranoj fazi dizajniranja i prototipovanja transkripcije glasovnih poruka. Daleko smo od mogućnosti da ponudimo ovu funkciju, ali ako je uvedemo, biće zaštićena end-to-end šifriranjem. “

Iako izvještaj kaže da se funkcija testira na iOS uređajima, vjerovatno je da će je WhatsApp proširiti i na Android uređaje kao i do sada.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.