Adam Mosseri, voditelj Instagrama navodi da se proaktivno radi na tome da se uklone talibani sa WhatsApp-a i sa ostalih društvenih mreža i ističe da će biti potrebno pravovremeno da se odgovori na novonastale rizike

 

Nakon što su talibani u nedjelju ušli u glavni grad Avganistana Kabul i nad njim preuzeli kontrolu, stanovnicima su putem WhatsApp-a poslali upozorenje.

To je podiglo veliku prašinu, jer su talibani pod američkim sankcijama, a koriste se WhatsApp-om, aplikacijom kompanije čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz toga razloga WhatsApp pokušava da pronađe načine kako da onemogući da talibani koriste ovu popularnu aplikaciju za razmjenu poruka, prenosi HINA.

„Dužni smo da poštujemo zakone o američkim sankcijama. To uključuje blokiranje računa za koje se čini da se predstavljaju kao zvanični računi talibana. Tražimo dodatne informacije od relevantnih američkih vlasti, uzimajući u obzir razvoj situacije u Avganistanu“, rekao je potparol WhatsApp-a.

No, WhatsApp zbog svoje end-to-end enkripcije ne može da pregledava poruke koje se šalju putem aplikacije, pa se navodi da će drugim načinima, poput fotografija, imena te opisa profila, utvrditi da li je koriste talibani.

Međutim, proaktivno se radi i na opšte uklanjanju talibanskog sadržaja na društvenim mrežama, pa iz Facebook-a navode da čak imaju i tim moderatora koji prate i uklanjaju takav materijal.

„Imamo i tim avganistanskih stručnjaka koji su izvorni govornici avgansko perzijskog i paštunskog jezika te poznaju lokalni kontekst, pa nam tako pomažu i upozoravaju nas na nastajuće probleme na platformi“, objašnjava potparol Facebooka za CNBC.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.