Windows 10 će ovog proljeća dobiti polugodišnju nadogradnju nazvanu 21H1, a iz Microsoft-a su zvanično potvrdili da s njezinom instalacijom neće biti velikih promjena za veliku većinu korisnika

 

Dobra vijest za administratore jeste činjenica da će Windows 10 21H1 biti „manja“ nadogradnja koja neće nimalo promijeniti hardverske zahtjeve. Drugim riječima, na svim računarima na kojima radi aktualna verzija 20H2, radiće i njezin nasljednik.

 

Bez značajnih promjena

 

Ažuriranje će se korisnicima distribuisati putem sistema Windows Update, i to na način na koji se njime distribuišu i standardne zakrpe i servisne nadogradnje.

Na isti način distribuisana je i verzija 20H2, a sada će ovaj način, očigledno, da postane standard za manje nadogradnje na novu verziju Windows-a. Pojednostavljeno ažuriranje znači i da će promjene nakon njegove instalacije biti manje vidljive, odnosno da će korisničko iskustvo biti otprilike kao nakon instalacije redovnog mjesečnog paketa sigurnosnih zakrpa.

U izradi ove verzije Windows-a Microsoft se fokusirao na poboljšanja u bezbjednosti, udaljenom pristupu i kvalitetu. Poslušali su svoje korisnike i unaprijedili ono što im je u ovom trenutku najvažnije.

Tako će sistem prepoznavanja lica za autentifikaciju korisnika Windows Hello dobiti podršku za vanjske kamere. Windows Defender Application Guard radiće bolje i brže, a sistem Group Policy Service (GPSVC) biće bolje prilagođen radu na daljinu. To su za sada jedine izmjene koje su najavljene za Windows 10 u verziji 21H1.

Microsoft je već sada „insajderima“ omogućio instalaciju rane beta verzije ove nadogradnje. Šira javnost će tu mogućnost da dobije tokom prve polovine ove godine, najvjerojatnije na proljeće. Do tada će biti dostupno više informacija o promjenama koje 21H1 donosi.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.