Izvršni direktor (CEO) Microsoft-a Satya Nadella najavio je na Microsoft Build 2020 virtuelnoj konferenciji za developere da će Windows Subsystem za Linux (WSL) 2.0 uskoro podržavati Linux GUI i aplikacije

 

Taj dan bliži je nego ikad prije jer je i na nedavnoj X.Org Developers konferenciji (XDC) Microsoft-ov voditelj developera Steve Pronovost otkrio da Microsoft omogućava grafičke Linux aplikacije unutar WSL-a (Windows Subsystem za Linux).

Naime, iako je oduvijek moguće pokretati Linux-ove grafičke programe kao GIMP grafički editor, Evolution e-mail klijent i LibreOffice na WSL-u, to nije bilo lako izvodljivo. Trebalo je da se instališe X Windows display server treće strane, kao što je VcXsrv Windows X Server na Windows 10 operativnom sistemu, zatim da se obavi „tuning“ Windowsa i Linuxa kako bi radili zajedno kako treba.

Ubuduće, sve će biti lakše jer je Microsoft dostavio Wayland display server na WSL. Riječ je o najpopularnijem X Windows kompatibilnom serveru i u WSL2 povezuje grafičke Linux aplikacije kroz Remote Desktop Protocol (RDP) vezu s glavnim Windows displayem. To znači da je moguće pokretati Linux i Windows GUI aplikacije simultano na jednom zaslonu.

Upućeni su sve ovo očekivali čim se prošle godine pojavio WSL2. Jer, to je bilo prvi put da se kroz Windows uključio pravi Linux kernel. To je značilo da se uz njega može pokretati još Linux-ov softver na Windows operativnom sistemuu, i to s boljim performansama nego što je bio slučaj na WSL1.

Bilo je to prvi put da se Linux uključio kao komponenta unutar Windows-a i to je ogromna stvar s ogromnim potencijalom, koji se ispunjava iz mjeseca u mjesec. Podrška za Linux GUI i aplikacije svakako predstavlja upravo to – ispunjenje dijela ogromnog potencijala!

Takođe, ovim se dodatno briše nekadašnji jaz između ljubitelja ovih operativnih sistema, ali i između tih dviju kompanija…

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.