Apple je sinoć održao svoj WWDC događaj, tokom kojeg je predstavio dosta novih stvari

 

Apple je predstavio novi M2 čip, koji stiže kao nasljednik prvog prilagođenog ARM kompjuterskog čipa, koji je predstavljen još krajem 2020. godine. Kakav napredak donosi M2 u odnosu na prethodnika? Sve detalje o ovom čipu donosimo u nastavku.

Novi čip je izgrađen na drugoj generaciji 5nm procesa i u poređenju sa M1, njegov osmojezgreni CPU daje 18% bolje performanse. Ovo i nije tako velika razlika kakvu smo možda očekivali, kada govorimo o CPU. U poređenju sa Intel Core i7-1255U u Samsung Galaxy Book2 360, CPU u M2 osigurava „skoro dvostruko bolje performanse na istom nivou snage“, a takođe pruža vrhunske performanse Intelovog čipa uz korišćenje samo četvrtine snage, navode iz Applea.

U poređenju sa 12-jezgarnim Intel Core i7-120P u MSI Prestige 14Evo laptopu, Apple navodi da M2 „osigurava skoro 90% vrhunskih performansi ovog čipa“ dok koristi samo četvrtinu snage.

GPU jezgro je isto kao kod M1, ali je nešto efikasnije, budući da M2 sa 10 jezgara može da isporuči 25% bolje performanse od 8-jezgarnog CPU-a kod M1 uz istu potrošnju energije. I ovdje je Apple napravio poređenje u odnosu na integrisani GPU u Samsung Galaxy Book2 360, pa je naveo da je ovaj GPU 2,3x brži na istom nivou snage i da odgovara vrhunskim performansama Intelovog GPU-a koristeći petinu snage. Uz nešto dodatnog trošenja energije, GPU performanse ukupno su povećane za 35% u odnosu na M1, navode iz Applea.

U odnosu na M1, M2 će donijeti 50% više memorijskog opsega i to 100 GP/s. Neuralni motor sa 16 jezgara je 40% brži od M1 i može obraditi 15,8 triliona operacija u sekundi. M2 podržava do 24 GB LPDDR5 RAM memorije. Čip ima preko 20 milijardi tranzistora, što je 25% više od M1, podržava 6K eksterne ekrane, kao i ProRes kodiranje i dekodiranje, 8K H.264 i HEVC video.

 

Novi MacBook Air i MacBook Pro

 

Apple je predstavio i dva nova MacBooka – MacBook Air i MacBook Pro. Novi MacBook Air stiže s potpuno novim dizajnom, MagSafe punjenjem i novim M2 čipom. MacBook Pro ne donosi velike promjene, osim čipa, pa i njega pokreće novi M2 čip.

Novi MacBook Air stiže sa 13,6-inčnim Liquid Retina ekranom sa 500 nita osvjetljenja i jednom milijardom boja. Veb kamera je nadograđena na 1080p. Laptop stiže s ravnijim dizajnom i izgleda dosta elegantnije. Debljina je 11 mm, a težina 1,22 kg. Novi MacBook Air nema ventilatora.

Iz Applea navode da su poradili na bateriji, pa novi MacBook Air može da ponudi 18 sati video reprodukcije, a sada ima podršku i za MagSafe punjenje. Laptop ima i novodizajnirani sistem s četiri zvučnika koji su integrisani u jedan okvir, što bi mogao biti veliki dizajnerski napredak.

Laptop dobija Magic Keyboard s još više funkcijskih tastera. Pored toga, tu su dva USB-C porta i kombinovani 3.5 mm audio priključak.

Laptop će biti dostupan u četiri boje – svemirsko sivoj, srebrnoj, ponoćno plavoj i zvijezdano zlatnoj boji i stiže s odgovarajućim MagSafe kablom za punjenje. Prilagođen je i tako da podržava 67W USB-C punjenje.

Cijena M2 MacBook Aira biće 1199 dolara i može se konfigurisati sa do 2 TB SSD memorije i do 24 GB memorije. M1 MacBook Air biće dostupan po cijeni od 999 dolara.

Pored novog MacBook Aira, Apple je predstavio i MacBook Pro sa ekranom od 13 inča. Ovaj laptop stiže sa debelim okvirima oko ekrana i Appleovom tastaturom sa Touch Barom, ali i s novim M2 čipom. Cijena MacBook Pro 13″ M2 je 1299 dolara, prenosi B92.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.