Kompanija X, nekada poznata kao Twitter, nedavno je obnovila praksu dodjele plavih kvačica na svojoj platformi, što je izazvalo reakcije korisnika. Ova promena dolazi nakon što je prethodno kompanija počela naplaćivati mjesečnu pretplatu od osam dolara (7.3 evra) za dobijanje plave oznake, i uklanjala iste sa mnogih poznatih ličnosti i drugih istaknutih naloga.

Plave kvačice su godinama predstavljale simbol verifikacije na Twitteru, često dodjeljivane poznatim ličnostima, političarima i drugim uticajnim nalozima na društvenoj mreži. Međutim, ova praksa se promijenila nakon što je južnoafrički milijarder Ilon Mask kupio kompaniju za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. godine, preimenovavši je u X.

U srijedu kasno uveče i rano u četvrtak, mnogi korisnici su primijetili da su plave kvačice ponovo prisutne na njihovim nalozima ili se čak pojavljuju po prvi put, iako nisu platili „premium“ uslugu na X-u.

Elon Musk je nedavno najavio da će svi nalozi na X-u sa više od 2.500 verifikovanih pratilaca dobiti besplatne Premium funkcije, uključujući i plavu kvačicu, dok će nalozi sa preko 5.000 pratilaca dobiti Premium+ uslugu, takođe besplatno.

Iako nije bilo jasnog obrazloženja za ovu novu politiku, iz kompanije X nisu odmah odgovorili na zahtjev „AP-a“ za komentar, prenosi „Danas„. Ova promjena izazvala je različite spekulacije i interesovanje među korisnicima društvene mreže.

(IT mixer)