Xiaomi je predstavio tri nova telefona, a Xiaomi 12S Ultra se posebno izdvaja jer posjeduje jednu veliku karakteristiku: kamera sa senzorom od jednog inča, što je relativno ogromno za smartfon

 

Xiaomi je juče u Kini zvanično predstavio mobilne telefone 12S, 12S Pro i 12 Ultra, koji kao rezultat strateškog partnerstva kompanije korisnicima donose kamere sa potpisom Leica i tako stvaraju novi standard za mobilnu fotografiju.

 

Xiaomi 12S i 12S Pro

 

Xiaomi 12S i 12S Pro pokreće Snapdragon 8+ Gen 1, uparen sa do 12 GB RAM-a i do 256 GB interne memorije. To je najnoviji Qualcomm SoC namijenjen vodećim mobilnim telefonima, koji u poređenju sa prethodnikom nudi 10 odsto bolje performanse i do 30 odsto bolju energetsku efikasnost.

Xiaomi 12S Pro dolazi sa 6,73-inčnim LTPO AMOLED ekranom sa FHD+ rezolucijom i brzinom osvježavanja od 120 Hz. Standardni 12S, međutim, dolazi sa nešto manjim, 6,28-inčnim AMOLED ekranom sa istom stopom osvježavanja, ali sa nedostatkom LTPO tehnologije.

Oba modela imaju velike 1/1,28″ senzore u svojim glavnim kamerama. Iako se radi o Sonijevom senzoru IMKS707 od 50 megapiksela koji koriste i 12 i 12 Pro modeli, serija 12S donosi značajna poboljšanja, a sve zahvaljujući partnerstvu sa Leicom.

Xiaomi 12S i 12S Pro

Na primjer, modeli Xiaomi 12S takođe koriste Leica fotografske profile i na taj način reprodukuju prepoznatljiv ton i estetiku uz pomoć savremenih algoritama. Za prosječnog korisnika, ovo znači pristup stilovima fotografije Leica Authentic Look i Leica Vibrant Look, koji nude veću kreativnu slobodu dok daju impresivne snimke.

Pored toga, oba modela podržavaju snimanje u 10-bitnom RAW formatu, tako da će fotografi i oni koji se osjećaju tako moći bez poteškoća da uređuju svoje slike u Adobe Lightroom-u.

Postoji ultra-brz režim rafalnog snimanja od 30 kadrova u sekundi, kao i Xiaomi AI Image Solution i ProFocus funkcija za brzo pokretanje i snimanje.

Pored glavne kamere od 50 MP, 12S Pro takođe ima ultraširoku od 50 MP i telefoto kameru od 50 MP. S druge strane, obični 12S dolazi sa nešto slabijom ultraširokom od 13 MP i makro kamerom od 5 megapiksela za najsitnije detalje.

Xiaomi 12S Pro dolazi sa baterijom od 4.600 mAh, koja podržava žičano brzo punjenje od 120 W i bežično punjenje od 50 W. Obični 12S dolazi sa nešto manjom baterijom od 4.500 mAh, žičnim brzim punjenjem od 67 W i bežičnim punjenjem od 50 W.

Xiaomi Mi 12S ima početnu cijenu od oko 600 dolara, dok početna cijena za Mi 12S Pro iznosi oko 700 dolara. Za sada nije poznato da li će biti dostupan za kupovinu na evropskom tržištu.

 

Xiaomi 12S Ultra

 

Gotovo sve kod Mi 12S Ultra premijum telefona je veliko. Tu je 6.73-inčni OLED displej, vrhunski Snapdragon 8 Plus Gen 1 čipset kao i sistem kamera koji zauzima oko trećine poleđine telefona.

Xiaomi 12S Ultra donosi 50,3-megapikselnu glavnu kameru od 23mm sa Sonijevim novim 1-inčnim IMX989 senzorom. Trenutno je to najveća kamera na bilo kojem predstavljenom smartfonu, koja takođe donosi i najveće pojedinačne piksele od 3,2 µm u svom 4-u-1 grupiranom načinu rada od 12,5 MP.

Uz glavnu kameru tu je i 48-megapikselna telefoto te 48-megapikselna ultraširoka kamera.

Do sada je nekoliko kompanija već implementiralo senzor od jednog inča u svoje telefone, ali ova karaktreristika nije previše česta. Veće dimenzije omogućavaju senzoru da primi više svjetla i kreira fotografije sa više detalja. On svakako će telefon pretvoriti u DSLR, ali može biti dobra nadogradnja u odnosu na tipične kamere na telefonima.

Xiaomi ističe da je sistema kamera na telefonu dizajniran u saradnji sa kompanijom Leica, dok su troškovi kreiranja senzora od jednog inča podeljeni sa kompanijom Sony.

Ostale karakteristike Xiaomi Mi 12S Ultra telefona uključuju IP68 otpornost na vodu i prašinu, 4860mAh bateriju sa podrškom za 67W brzo punjenje, displej sa osvežavanjem od 120Hz. Ovo bi trebalo da bude i prvi Android telefon sa mogućnošću snimanja u Dolby Vision HDR.

Mi 12S Ultra će prvo biti dostupan u Kini. Model sa 8GB RAM-a i 256GB skladišnog prostora će imati cijenu od oko 900 dolara, dok će 12GB + 512GB model koštati oko 1050 dolara.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.