YouTube je objavio da zabranjuje još jednu stavku u sklopu borbe protiv snimaka koji podstiču mržnju.

Video platforma JuTjub (YouTube) saopštila da od sada zabranjuje video-zapise koji zagovaraju diskriminaciju ili segregacju.

„Zabranićemo posebno video-snimke koji govore o superiornosti jedne grupe kako bi se opravdala diskriminacija, segregacija ili isključivost na osnovu kriterijuma kao što su godine, pol, rasa, religija ili seksualna orijentacija“, navela je uprava YouTube-a.

YouTube je već dugo kritikovan zbog toga što je omogućio širenje dezinformacija, teorija zavjere i ekstremističkih stavova na svojoj platformi, kao i zbog toga što je preporučio takve sadržaje korisnicima. Pokazalo se da su ljudi koji su posetili sajt da gledaju video zapise na bezazlenim temama, ili da vide glavne vesti, dobili preporuke koje ih guraju prema ekstremnim sadržajima.

U januaru, YouTube je saopštio da će početi da smanjuje svoje preporuke o „graničnim sadržajima“ i video zapisima koji bi mogli dezinformisati korisnike na „štetne načine“. To je uključivalo i video zapise sa lažnim čudotvornim lekovima za ozbiljne bolesti, tvrdeći da je zemlja ravna i prave lažne tvrdnje o istorijskim događajima kao što je 9/11, navodi kompanija. Kompanija kaže da takav sadržaj ne krši YouTube-ove smjernice zajednice, ali da je blizu.