Samsung aktivno radi na rješenju problema koji izaziva zamućenje glavne kamere na Galaxy S23 i S23+

 

Samsung je nedavno potvrdio da će se pozabaviti problemom sa kojim se susreću neki korisnici Galaxy S23 i S23+, a u pitanju je zamućenje glavne kamere.

Od pojavljivanja Galaxy S23 i S23+ modela  korisnici se žale na zamućenje u određenim dijelovima slika snimljenih glavnom kamerom, koji se često naziva problemom „banana zamućenja“.

Samsung je do sada ukazao da je uzrok problema širi otvor glavne kamere. Kompanija je objasnila da svijetli otvor blende, koji je koristan za fotografije pri slabom osvjetljenju, može dovesti do primarnog selektivnog fokusa i učiniti da pozadina izgleda mutno na snimcima izbliza.

Samsungovi inženjeri aktivno rade na rješenju, a očekuje se da će naredno ažuriranje ublažiti problem prenosi gizmochina.

Samsung je dao neke sugestije kako bi minimizirao pojavu probleme. Korisnicima se savjetuje da se odmaknu od subjekta ako je udaljen oko 30 cm od sočiva kamere. Pored toga preporučuje se da telefon držite vertikalno a ne horizontalno ili koso.

Samsungu je u početku trebalo neko vrijeme da prizna problem. To ne treba da nas čudi obzirom da je riječ o jednom od najskupljih modela telefona.

Neki korisnici su predlagali da bi uključivanje objektiva s dvostrukim otvorom blende moglo dati rezultat. To je moglo da se učini u modelima Galaxy S9 i Galaxy S10. Nažalost, ova funkcija je uklonjena počevši od Galaxy S20.

 

Glavna kamera Galaxy S23 i S23+

 

I Galaxy S23 i njegov veći S23+ brat održavaju istu glavnu kameru korišćenu na prethodnim modelima S22 i S22+, 50 MP ISOCELL GN3. To nije ništa novo, pošto Samsung ima tendenciju da koristi jedan senzor glavne kamere tokom dvije generacije.

U svakom slučaju, GN3 je senzor od 1/1,56 inča, što ga čini manjim od glavnih kamera na većini rivalskih vodećih modela, osim nekoliko poput iPhonea 14 i iPhone 14 Plus.

Glavna kamera od 50 megapiksela može se pretvoriti u 12 megapiksela pritiskom na dugme. To nije baš poštena zamjena i zašto bi iko učinio tako nešto?

Odgovor je tehnologija „pixel binning“ – proces kombinovanja susjednih piksela u jedan „superpiksel“. Piksel koji propušta više svjetla nego inače zbog svoje veličine. Snimanje fotografija niže rezolucije ima svoje mjesto, na primjer noću kada se morate nositi s minimalnim svjetlom.

(IT mixer)