Oduvijek je postojao mit da su “open source” developeri nezaposleni mladi muškarci koji kodiraju u podrumima

 

Istraživanje provedeno nad 1200 ispitanih od strane Open Source Security Foundation (OSSF) i Laboratory for Innovation Science at Harvard (LISH) pokazalo da je istina drugačija.

U njemu se vidi da među developerima ima i veći broj žena, prosjek godina je iznad 30 i većina ima stalne poslove s prosječnim primanjima od 123.000 američkih dolara godišnje. Dakle, predrasude su neutemeljene i zato je značajno da se napravilo jedno ovako istraživanje.

Istraživanje je otkrilo da je više od polovine ispitanih potvrdilo da zarađuje od toga što doprinose „open source“ softveru (FOSS). Plaćaju ih pritom ili poslodavci ili „treća strana“. Takođe, 51,65 posto ispitanih plaćeno je da bi radilo upravo na „open source“ programima. To nam govori da im je to primarni posao.

Već po svemu ovome može se zaključiti da je „open source“ posao postao unosan i zato vlada veliko zanimanje za pozicije koje se nude u toj sferi.

Bez obzira na to, developere privlači da poboljšaju programe koje koriste, ili da isprave greške u njima. Konkretno, većini je to veća motivacija od zarade. Sljedeća dva glavna motiva su želja za učenjem i kreativnost.

To ne znači da developeri ne vole novac, daleko od toga. Jednostavno rečeno, nije im primarni motiv kad se uključuju u neki „open source“ posao. Zbog toga ga rade i u slobodno vrijeme, što se za posao na kojem je primarni motiv novac ipak ne može reći.

Nažalost, cijela priča ima i negativni aspekt. Svega 2,27 posto ispitanih radi na bezbjednosti i želja da se radi na tom „open source“ segmentu na niskim je granama.

To nije ohrabrujuće u ova vremena rada na daljinu i sve više sajber napada. Možda će se to vremenom promijeni, jer se u tom je dijelu nalaze mnoge mogućnosti, pored želja za učenjem, kreativnošću i zaradom.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.