Tokom vikenda, platforma X se susrela s izazovima jer su neke fotografije pogrešno označene kao „neprikladne“. Korisnici koji su dijelili obične slike poput knjiga, drveća ili automobila primijetili su da im je sadržaj bio zamagljen i označen kao „graphic content“.

Vlasnik platforme, Ilon Mask, potvrdio je ovaj problem, ističući da je „X-ov spam/scam bot pogrešno označio normalne naloge“, dodajući da je problem sada riješen.

Ovaj incident je samo jedan u nizu problema koji su pogodili platformu X u posljednjim mjesecima. U decembru prošle godine, sajt je doživio najveće poteškoće od preuzimanja od strane Maska, pri čemu je gotovo 100.000 korisnika prijavilo probleme s funkcionalnošću.

Insajderi i analitičari sugeriraju da su ovi problemi povezani sa smanjenjem radne snage na platformi X. Nakon preuzimanja mreže, Ilon Mask je otpustio oko 90% zaposlenih, što je rezultiralo smanjenjem osoblja zaduženog za održavanje i upravljanje sajtom.

Smanjenje radne snage rezultira pojavom grešaka (gličeva) i bagova koji se akumuliraju. Bivši zvaničnik Twittera izjavio je prošle godine za Business Insider da gubitak „institucionalnog znanja“ dovodi do sve većeg broja tehničkih problema.