Savjet: za puni doživljaj 8D audio efekata stavite slušalice i zatvorite oči dok slušate

 

Sve je više na internetu se spominje 8D audio tehnologija, ali malo ko zna o čemu je zapravo riječ.

„Poslušajte ovu pjesmu pomoću slušalica. To je nova mouzika koja sadrži 8D audio tehnologiju. Pjesmu će slušati mozak, a ne uši. Osjetićete muziku izvana, a ne iz slušalica. Osjetićete učinke nove tehnologije”, piše u poruci koja je počela kružiti internetom.

Nakon što pročitate poruku i poslušate priloženi zvuk, možda ćete biti iznenađeni rezultatom. Osjećaćete se kao da se nalazite unutar praznog okruženja, uz zvukove i muziku oko vas. Učinak je sličan doživljaju šetnje kroz grad kada do vas dopire zvuk iz različitih smjerova. Kod 8D audio tehnologije sve dolazi iz vaših slušalica.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=163&v=8LDMMoOlJP4&feature=emb_title

Rezultat je takozvani 8D zvuk (čiji naziv nema smisla jer fizički prostor sadrži tri dimenzije), koji vam omogućava da čujete zvukove koji dolaze iz različitih smjerova.

Vrsta je svojevrsnog i zapravo vrlo sugestivnog iskustva. Dakle, je li to uistinu nova 8D tehnologija? Odgovor je – ne. 8D audio tehnologija još uvijek ne postoji, ali efekt koji stvara zvuk je stvaran.

Zapravo se radi o novoj tehnici koja omogućuje takav način slušanja zvukova. Efekat se postiže tehnikom izjednačavanja i pomicanja. Pomicanje je sposobnost distribucije zvuka na različitim audio kanalima. Slušalice imaju dva fizička kanala: lijevi i desni. Zvuk možete pomicati lijevo ili desno ili možete odabrati određeni zvuk koji će reprodukovati jedna ili druga slušalica.

U sljedećem videu pogledajte kako napraviti 8D audio:

 

Pravlinije je reći 3D zvuk nego 8D audio tehnologija, ali kako god…

 

Zaključno, postoji li 8D audio? Da jer postoji mogućnost da čujete zvukove oko sebe i ne jer to nije nova tehnologija. Ne naziva se 8D audio, ali možemo to nazvati pravilnim prostornim zvukom ili 3D zvukom.

(Index.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.