Ukoliko Trampova administracija uvede nove sankcije, iz kompanije Huawei poručuju da neće sjediti skrštenih ruku

 

Američki mediji objavili su da je Trampova administracija uvela nove sankcije kako bi Huawei odsjekla od snabdjevanja čipovima, pri čemu je pravilo bilo da kompanije koje koriste američku tehnologiju za izradu čipova dobiju dozvole prije prodaje kineskom tehnološkom gigantu.

Ranije su američki mediji izvijestili da su visoki američki zvaničnici prihvatili nova ograničenja koja zahtjevaju od kompanija koje posluju sa „Huawei-jem“ da dobiju licence pre nego što prodaju čipove u čijoj izradi se koriste tehnologije ili softveri za pravljenje čipova izrađenih u SAD.

Ako se usvoje, mjere su usmjerene na kompaniju TSMC, glavnog dobavljača čipova Huawei-jevog odjeljenja za poluprovodnost, HiSilicon.

Kineska vlada „neće sjedeti skrštenih ruku i gledati kako ubijaju Huawei ako Vašington uvede nova ograničenja koja se odnose na čipove, upozorio je predsjednik Huawei-ja Erik Sju.

„Verujem da bi bilo kontramjera“, rekao je Sju govoreći za Si-En-Bi-Si u utorak.

Sju je upozorio da „ako Kina preduzme protivmjere, pogubni efekti na industrije širom svijeta bili bi ogromni. Jednom kada se otvori Pandorina kutija, to bi imalo razarajuće lančane posljedice na globalni eko-sistem. Huawei ne bi bio jedini na šteti“. Precizirao je da američke firme u takvom slučaju „neće ostati netaknute“.

Prijavljene mjere tek treba da se primjene, a američki zvaničnici još uvek nisu javno davali komentare o njima. Međutim, prema Si-En-Bi-Siju, o njima je razgovarano na sastanku u Vašingtonu prošle srijede, a prisustvovali su visoki zvaničnici iz Stejt departmenta, Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva odbrane, Ministarstva energetike i Odeljenja za trgovinu.

Da podsjetimo Huawei je prva svjetska telekomunikaciona kompanija i proizvođač pametnih telefona broj dva koja zavisi od TSMC-a za proizvodnju čipova.

(iT mixer / Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.