Prema podacima Appfigures-a, AAA igre za iPhone i iPad nisu postigle uspjeh kakav je Apple možda očekivao. Naslovi kao što su Resident Evil Village i Assassin’s Creed Mirage, koji su promovisani uz iPhone 15 Pro seriju kako bi se pokazale hardverske mogućnosti, bilježe slabije rezultate.

Podaci Appfigures-a sugeriraju da ove igre ne ispunjavaju očekivanja. Ubisoftov Assassin’s Creed Mirage, koji je objavljen 6. juna, ima više od 123.000 preuzimanja, ali manje od 3.000 korisnika je kupilo punu verziju igre po cijeni od 49 dolara. Dnevna preuzimanja su već pala ispod prosječnih 3.000, što je znatno manje u poređenju sa mnogim besplatnim iOS i iPadOS igrama.

Slično, Resident Evil 4, koji je postao dostupan za iOS u decembru prošle godine, ima samo 357.000 preuzimanja, dok je 7.000 korisnika platilo 29 dolara za punu verziju. Resident Evil Village ima samo 5.750 korisnika koji su platili igru.

Analitičari pripisuju ove brojke sklonosti ka jednostavnijim i ležernijim igrama na mobilnim uređajima. Popularne mobilne igre često imaju jedinstven umjetnički stil i jednostavnu igrivost prilagođenu ekranima na dodir, za razliku od AAA naslova koji obično zahtijevaju fizičke kontrole i veće ekrane za optimalno iskustvo. Čak je i ekran iPhone 15 Pro Max modela premali za ozbiljno AAA igranje.

Dodatno, ograničena kompatibilnost ovih igara doprinosi njihovom slabijem uspjehu. Samo iPhone 15 Pro i 15 Pro Max podržavaju AAA naslove, a iPadi trebaju imati barem M1 čip da bi mogli pokretati igre nalik konzolnim, što ograničava broj potencijalnih korisnika.

Neki spekuliraju da je Apple platio proizvođačima igara kako bi razvili ove naslove prvenstveno da bi istakli mogućnosti njihovog moćnog hardvera.

(IT mixer)