Valveova digitalna platforma za distribuciju igara, Steam, postavila je novi rekord po broju istovremeno prisutnih korisnika, dostigavši 36.928.521 korisnika online u isto vrijeme.

Ovaj rekord je postignut tokom dugo očekivane ljetnje rasprodaje, koja nudi značajne popuste na širok spektar igara, privlačeći ogroman broj gejmera.

Prvi bitan rekord od 24.538.923 korisnika postavljen je aprila 2020. godine, tokom ranih dana pandemije COVID-19 kada su karantini i mjere socijalnog distanciranja podstakli ljude da traže zabavu u zatvorenom prostoru. Novi rekord naglašava stalni rast i popularnost Steama među gejmerima širom svijeta i u normalnim okolnostima, daleko nakon globalnog karantina.

Ljetnja Steam rasprodaja, veliki godišnji događaj, poznata je po atraktivnim popustima i posebnim ponudama, što je savršen trenutak za gejmere da prošire svoje kolekcije igara.

Ovogodišnja rasprodaja, koja traje od 24. juna do 8. jula, nudi popuste na popularne naslove kao što su „Cyberpunk 2077,“ „Valheim“ i „Resident Evil Village,“ uz bezbroj indie dragulja i klasika.

Pored popusta na igre, rasprodaja uključuje događaje sa ograničenim trajanjem, mini-igre i aktivnosti u zajednici, što dodatno angažuje korisnike. Povećana angažovanost tokom ovakvih rasprodaja često rezultira skokom u broju istovremeno prisutnih korisnika, kao što je vidljivo iz najnovijeg rekorda.

 

Steamov rekord zabilježen na grafikonu

Uspjeh Steam servisa može se pripisati njegovoj robusnoj platformi, raznovrsnoj biblioteci igara i aktivnim funkcijama zajednice. Platforma se stalno razvija, uvodeći nove funkcije i usluge kako bi zadovoljila potrebe svoje rastuće baze korisnika. Nedavno postignuti rekord naglašava dominantnu poziciju platforme na tržištu digitalnih igara.

Kako se Steamova ljetnja rasprodaja nastavlja, biće zanimljivo vidjeti da li će ovaj novi rekord ostati ili će se još više korisnika pridružiti platformi u narednim danima. Jedno je sigurno: privlačnost Steama ne pokazuje znake opadanja, i platforma ostaje centralno mjesto za PC gejming entuzijaste širom svijeta.

(Benchmark.rs)