Istraživanje je pokazalo da zadržavanje napunjene baterije između 0 posto i 80 posto može da produži životni vijek vaše baterije 2 puta duže nego kada koristite puni ciklus baterije od 0-100 posto

 

U Play Store postoji mnogo aplikacija koje obećavaju da će „popraviti“ vašu bateriju. To, naravno, nije moguće, ali ono što je moguće jeste da usporite brzinu pogoršavanja zdravlja vaše baterije, odnosno da joj produžite životni vijek. AccuBattery će vam pokazati koliko svakodnevno trošenje baterije utiče na zdravlje vaše bateriju.

AccuBattery jedna je od najbolje ocjenjenih aplikacija za praćenje zdravlja baterije. Ako odlučite da je instališete, na prvom ekranu ćete dobiti informacije o načinu na koji ona funkcioniše. Osnovna činjenica je da baterija ima ograničen broj punjenja prije nego što joj padnu performanse. Pun ciklus punjenja se završava svaki put kada se baterija isprazni sa 100 posto na 0 posto – s naglaskom da se to ne mora dogoditi odjednom.

Na primjer, telefon dvaput spušten na 50 posto koji se svaki put napuni do 100 posto završio je jedan ciklus.
AccuBattery smanjuje broj ciklusa tako da uređaj uvijek puni do 80 posto i time smanjuje sveukupni broj ciklusa i produžava životni vijek baterije. Za to, naravno, koristi nekoliko alata.

Sve statistike u aplikaciji stvaraju se s vremenom. To znači da ćete aplikaciju morati da ostavite uključenom nakon što je krenete koristiti, a razlog je sakupljanje statistike. Nakon što mu baterija dostigne 80 posto vi ćete da skinete telefon sa punjača. AccuBattery ima alarm koji se aktivira kada baterija dostigne određeni postotak. Ako želite da promijenite postavku, možete to da učinite u kartici Charging.

Što se same potrošnje baterije tiče, aplikacija će uz pomoć statistike da izračuna koliko vam je tačno vremena preostalo – dosta zgodan alat koji pomaže kada niste blizu punjača.

 

Podaci o zdravlju baterije

 

Kartica Health pokazuje zdravlje baterije – dio aplikacije koji direktno upoređuje trenutno stanje baterije s onim koje dobijete kada prvi put pokrenete smartfon.

Za detaljniji uvid u potrošnju možete da pogledate u grafikon na kom očitavate u kojem dijelu dana najviše trošite bateriju.

Ako se odlučite za Pro verziju aplikacije, riješićete se reklama, dobićete noćni mod rada i nekoliko sitnih ali bitnih poboljšanja ključnih za bezbolnije korišćenje AccuBatteryja, zaključuje MakeUseOf.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.