Najnovije izdanje ActionDasha za Android omogućava postavljanje razdoblja tokom kojih je nemoguće pokrenuti ili koristiti određene aplikacije

Osim u privatne, pametne telefone često koristimo i u poslovne svrhe. Kako je često riječ o istom uređaju, nije jednostavno razdvojiti jedno od drugog, što je potrebno ako želimo da se odmorimo u miru tokom vikenda ili godišnjeg odmora.

U tome mogu pomoći Appleovi i Googleovi alati za ograničavanje vremena provedenog pred ekranom, ali nedostaje im ključna karakteristika koja bi omogućila potpuno isključivanje aplikacija i alata koje tokom radne sedmice koristimo za obavljanje posla. Još je manje praktično da se brisu te aplikacije u petak i ponovno da ih instaliramo u ponedjeljak.

Android korisnici u Evropi moći će da biraju pretraživač koji žele da koriste

Ako ste suočeni s ovim problemom korisna bi vam mogla biti aplikacija za Android ActionDash, koja karakteristike Googleovog Digital Wellbeinga donosi na starije smartfone i proširuje ga na novijima. Dodali su joj karakteristiku Focus koja bi ga mogla to da riješi.

Najnovije izdanje ActionDasha omogućava postavljanje razdoblja tokom kojih je nemoguće pokrenuti ili koristiti određene aplikacije. U kombinaciji s launcherom Action te će aplikacije biti zasivljene na početnom ekranu kako bi vas podsjetile na to da su nedostupne.

Pokušate li ipak otvoriti blokiranu aplikaciju ActionDash će vam prikazati grafikon na kojem je vidljivo koliko ste vremena proveli koristeći je tokom protekle sedmice i podsjetiti vas kad će blokada biti uklonjenja. Blokadu možete u slučaju nužde da uklonite i ručno, ali to morate učiniti u postavkama aplikacije i pričekati 15 sekundi prije negoli se aktivira.

Focus je moguće koristiti i tokom radnih dana kako biste blokirali aplikacije koje vam mogu odvući pažnju, poput Instagrama i Twittera.

Naravno, aplikacije poput ActionDasha tek su priručno sredstvo, ne i potpuno rješenje problema. Ipak, mogu vam biti korisne ako želite da smanjite vrijeme digitalno provedeno na poslu tokom razdoblja kad biste se trebali odmarati i opuštati, piše Verge.

Evo kako ćete postaviti novu karakteristiku Focus:

– Preuzmite ActionDash iz trgovine Google Play i dajte mu potrebna odobrenja za pristup.

– Otvorite ActionDash, kucnite na Focus.

– Napravite ili uključite razdoblja tokom kojih želite blokirati aplikacije. Želite li da napravite blokadu za cijeli vikend, uključivo i petak naveče, moraćete napraviti dva zasebna bloka.

– Odaberite koje aplikacije će biti isključene.

– Možete ručno uključiti Focusna upravljačkoj ploči ActionDasha ili na ploči s obavijestima (sklopka Quick Settings).